Aplicațiile care au marcat ultimul deceniu: pe ce loc e gigantul Facebook
A fost un an bun pentru giganții din tehnologie. Iar pe final de 2019 a apărut și topul celor mai descărcate aplicații în ultimul deceniu.
Anul 2020 reprezintă un punct de cotitură din mai multe puncte de vedere. Se încheie al doilea deceniu al secolului XXI și se intră în a treia decadă. Una care poate aduce schimbări majore și care poate redesena semnificativ lumea pe care o știm azi.
Parte din aceste schimbări majore, dacă nu chiar motorul, sunt aplicațiile pe care le folosești zilnic. Dacă în urmă cu zece ani, telefoanele nu erau atât de inteligente, acum ai ajuns să deții în propriul buzunar zeci de aplicații care poate îți fac viața mai ușoară, poate te ajută să te informezi sau poate, pur și simplu, îți umplu timpul.
App Annie, o platformă de analiză a datelor, a făcut un clasament al celor mai descărcate aplicații din perioada 2010-2019. Iată cum arată topul.
Cele mai descărcate aplicații
Topul e dominat clar de Facebook, gigantul creat de Mark Zuckerberg. Compania sa deține toate aplicațiile aflate pe primele locuri. Astfel, topul e condus de Facebook, Facebook Messenger, WhatsApp și Instagram.
Pe locurile 5 și 6 s-au situat Snapchat și Skype, urmate de TikTok și UC Browser, care sunt deținute de compania chineză Alibaba. Aplicațiile YouTube și Twitter au ocupat locurile 9 și 10. Cu alte cuvinte, Zuckerberg a știut ce cumpără.
Compania Facebook a cumpărat Instagram în 2012 în shimbul sumei de un miliard de dolari, iar doi ani mai târziu cumpăra și Instagram pentru suma de 19 miliarde de dolari. Numai că acest succes al companiei lui Zuckerberg nu e văzut cu ochi buni.
„Nu e în regulă. Faptul că o companie deține patru dintre cele mai populare rețele sociale poate fi considerat drept un monopol asupra informației (…) dacă sunt combinate, informațiile provenite din multiple platforme ajung să conducă la un nivel înalt de precizie în modelarea comportamentului nostru. Această putere ar trebui să fie reglementată””, crede Taha Yasseri, cercetător în științe computerizate la Oxford Internet Institute.
Dacă stai să tragi linie, o să observi că americanii încă domină lumea digitală în care trăim azi. Opt din cele zece companii sunt deținute de corporații americane, în timp ce doar două aparțin unor firme din China.