03 dec. 2019 | 13:15

Tinder și alte aplicații de dating nu verifică utilizatorii, iar asta naște probleme

ACTUALITATE
Tinder și alte aplicații de dating nu verifică utilizatorii, iar asta naște probleme

Aplicațiile de dating precum Tinder, Bumble, Grindr etc. sunt extrem de populare, însă nu sunt mereu și foarte sigure pentru utilizatori.

Match Group este cel mai mare conglomerat de aplicații de dating: le deține pe unele dintre cele mai populare de pe piață, printre care și Tinder, OkCupid sau Hinge. Deși reprezintă metode foarte populare de găsire a unui partener, folosirea acestora nu este întotdeauna sigură. Motivul? Aplicațiile nu-i verifică pe utilizatori. Astfel, oricine își poate face cont și își poate da întâlniri cu alții utilizatori de pe aplicații, chiar dacă sunt criminali în serie sau violatori, de exemplu.

Match Group spune că se bazează pe o rețea de instrumente, sisteme și procese performante și cheltuie milioane de dolari anual pentru a preveni, monitoriza și elimina actorii rău-intenționați, inclusiv infractorii sexuali înregistrați, din aplicațiile sale.

Totuși, un raport ProPublica arată că situația nu stă tocmai așa. Raportul arată că au existat cazuri în care mai multe femei au ieșit la întâlniri, fără să știe, cu infractori sexuali și au fost ulterior violate.

Tinder și alte aplicații de dating nu verifică utilizatorii

O soluție ar reprezenta-o oferirea numelui complet la folosirea platformei. Totuși, acest lucru ar putea fi întâmpinat cu scepticism de către utilizatori. De exemplu, Tinder are ca grup țintă tineri cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani care caută să întâlnească oameni noi, fără să-și ia neapărat angajamente. Astfel, adăugarea numelui de familie pe platformă ar putea pune anumite piedici pentru aceștia, pentru că nu ar mai vorbi la fel de liber cu ceilalți. De asemenea, multe femei n-ar vrea să poată fi identificate de către ceilalți utilizatori, de frica unei posibile hărțuiri sexuale.

În plus, e clar că niciun infractor nu-și va da numele real pe o asemenea aplicație, ceea ce înseamnă că sistemul n-ar funcționa cu adevărat.

Pe de altă parte, aplicațiile ar putea solicita utilizatorilor să încarce o fotografie cu un act de identitate, cum fac șoferii de Uber. Dar aici se naște o altă problemă: utilizatorii trebuie să aibă încredere că aplicația le va proteja datele personale.

Problema este că verificarea tuturor utilizatorilor de pe aceste platforme este extrem de dificilă. În esență, industria nu este echipată corespunzător pentru a putea verifica milioanele de persoane care folosesc aceste aplicații de dating precum Tinder.

Verificarea tuturor utilizatorilor este foarte dificilă, dar nu numai din lipsa unor instrumente și procese eficiente. În general, verificarea identității în aplicațiile de dating este problematică în special din cauza stigmatelor în ceea ce privește folosirea acestor servicii.