De ce a dispărut și continuă să dispară apa de pe Marte
În atmosfera care înconjoară planeta Marte există o gaură care se deschide o dată la fiecare doi ani, prin care se „scurge” cantitatea limitată de apă de pe planetă direct în spațiu, restul ducându-se spre polii marțieni.
O echipă de cercetători ruși și germani au studiat comportamentul apei de pe Planeta Roșie pentru a ajunge la această concluzie. Oamenii de știință știau până acum că există vapori de apă în atmosfera marțiană și că acei vapori migrau spre poli. Cu toate astea, nu exista o explicație pentru care o planetă cândva plină de apă – după cum arată Live Science – a ajuns să fie atât de uscată.
Prezența vaporilor de apă la o altitudine mare în atmosfera planetei Marte stârnește confuzii tocmai pentru că o porțiune din mijlocul straturilor din atmosferă este prea rece pentru a le permite să existe – cel puțin teoretic. „[Stratul mijlociu al atmosferei marțiene] este prea rece pentru a permite [existența] vaporilor de apă”, au subliniat cercetătorii în studiul publicat în jurnalul Geophysical Research Letters.
Dar cum reușește totuși apa să treacă de bariera rece din miezul atmosferei? Simulările pe computer arată că acest lucru se întâmplă datorită proceselor atmosferice specifice planetei. Dacă pe Pământ verile din emisfera nordică, respectiv cele din emisfera sudică semănă destul de mult din punct de vedere al condițiilor vremii, pe Marte lucrurile nu stau la fel.
Pe Planeta Roșie, verile din emisfera sudică sunt mai calde decât în emisfera nordică, datorită poziționării mai apropiate de Soare a celei dintâi. Când vine vara în emisfera sudică a planetei Marte, se deschide un fel de fereastră în miezul atmosferei, prin care vaporii de apă pot traversa spre straturile superioare. Mai apoi, mai sunt și celebrele furtuni de nisip, care facilitează transportul vaporilor de apă în atmosferă.
Tot acest proces ar putea explica de ce Marte, care era cândva plin de apă, a ajuns să fie o planetă atât de uscată.