Angajații din România, nevoiți să se reprofileze: ce recomandă specialiștii
Un nou avertisment emis de experți atrage atenția asupra meseriilor care vor dispărea până în 2030, pe piația din România. Aceste informații ar trebui să te ambiționeze să te reprofilezi.
Trendul meseriilor care dispar din cauza implementării de noi tehnologii va afecta foarte mulți muncitori români. Dacă vor să nu devină șomeri, aceștia sunt nevoiți să îmbrățișeze domenii noi de activitate, să facă diverse cursuri de reprofilare.
În contextul în care tot mai multe companii fac investiții în sisteme inteligente de lucru, muncitorii au de pierdut. În timp, clienții se vor bucura de servicii mai bune, la costuri mai mici, dar aceste beneficii vor veni prin automatizare și tehnologizare. Dacă nu te adaptezi la această tranziție, riști să-ți pierzi locul de muncă.
Conform specialiștilor în evoluția de pe piața muncia, cei care nu vor să se acomodeze vor fi următorii analfabeți ai economiei românești. Partea interesantă a întregii ecuații este că acest trend de adoptare a tehnologiilor moderne nu ține doar fabrici. Repercusiunile există într-o varietate foarte mare de domenii.
La un restaurant din Capitală, angajații folosesc cuptoare inteligente pentru prepararea mai multor ingrediente în același timp, case de marcat de ultimă generație, sisteme de comunicare internă și o aplicație pentru livrările la domiciliu. ”Aici preluăm comenzile de livrare. După cum vedeţi avem deja o comandă. În momentul în care ajunge la noi, o marcăm pe acest monitor şi aşa finalizăm comanda.”, explică un angajat.
”Personalul s-a adaptat foarte bine, contrar aşteptărilor noastre. Au fost foarte mulţumiţi că le-au uşurat munca. Totul se învaţă. Toată lumea observă modernizarea în orice domeniu după câte se vede, chiar şi în bucătărie.”, a adăugat managerul de la un fast-food.
Conform unui studiu realizat în parteneriat cu “Institute of the Future”, 6 din 10 manageri consideră că angajații lor trebuie să stăpânească noile tehnologii până în anul 2030. În opinia lor, principalele schimbări pentru care ar trebui să se pregătească sunt legate de inteligența artificială, realitatea virtuală extinsă, internetul tuturor lucrurilor sau tehnologia 5G.