03 dec. 2019 | 11:38

Amazon lansează serviciul prin care te lasă să testezi computere cuantice

ACTUALITATE
Amazon lansează serviciul prin care te lasă să testezi computere cuantice

Amazon continuă să inoveze și lansează pe piață un serviciu prin care clienții săi pot testa algoritmi și computere cuantice.

Amazon Web Services (AWS) este o subsidiară a companiei care furnizează platforme de calcul cloud la cerere. Acum, lansează pe piață un nou serviciu care îi lasă pe clienți să testeze sisteme de calcul cuantice. Serviciul se numește Amazon Bracket și permite clienților să construiască algoritmi cuantici și să-i testeze pe computere cuantice simulate. De asemenea, acești algoritmi pot fi rulați și pe computere cuantice adevărate, oferite de partenerii IonQ, D-Wave și Rigetti.

În principal, serviciul este destinat oamenilor de știință, cercetătorilor și dezvoltatorilor, care pot să înceapă experimentarea cu calculatoarele de la mai mulți furnizori de hardware cuantic. Scopul programului este să contribuie la accelerarea dezvoltării sistemelor cuantice, atât din punct de vedere hardware, cât și software.

Amazon va permite clienților să încerce computere cuantice

„Acest nou serviciu este conceput pentru a-ți permite să obții o experiență practică cu qubiții și circuitele cuantice. Poți să-ți construiești și să-ți testezi circuitele într-un mediu simulat și apoi să le rulezi pe un computer cuantic real”, menționează Amazon.

Partenerii Amazon, cele trei companii care pun la dispoziție computere cuantice, dețin dispozitive extrem de dezvoltate din punct de vedere tehnologic și operează în medii speciale. Amazon crede că cele mai multe organizații nu vor deține niciodată calculatoare cuantice și de asta consideră că un model  la cerere, bazat pe cloud, prin care poți accesa sisteme de calcul este cea mai bună soluție.

În plus, compania lansează și un centru de cercetare, numit AWS Center for Quantum Computing, unde se va ocupa de cercetarea în domeniul computerelor cuantice. Amazon a confirmat că lucrează la dezvoltarea de hardware cuantic.

Compania spune că va cerceta tehnologii care ar putea într-o bună zi să permită producerea în masă a computerelor cuantice. Calculatoarele cuantice pot fi folosit într-o serie vastă de domenii, de la machine learning, algebră liniară, chimie, criptografie, simulări de fizică, până la căutare și optimizare.