Alegeri prezidențiale în diaspora: ce îți arată votul din afară până acum
În diaspora, la aceste alegeri prezidențiale, s-a putut vota timp de trei zile. Și, față de 2014, sau față de alegerile europarlamentare, au apărut câteva schimbări. Mai jos le ai detaliate.
În diaspora, până la ora 11, au votat peste 335 de mii de români. Au fost peste 25 de mii prin corespondență și peste 312 mii pe liste suplimentare. În total, în diaspora, la aceste alegeri prezidențiale sunt 838 de secții de votare. Mult mai multe decât la alegerie precedente și, astfel, cozile ar trebui să fie mai puține.
Cum au fost aceste alegeri prezidențiale în diaspora înainte de ziua decisivă
În diaspora s-a putut vota timp de trei zile pentru aceste alegeri prezidențiale. Totodată, în România, se votează de la 7 dimineața până la 9 seara, pe 10 noiembrie.
Diaspora e acum spre pragul de 500 de mii de voturi înregistrate. Asta înseamnă cu mult peste ce-a fost la alegerile precedente. Mona Dîrțu a realizat și publicat pe profilul ei de Facebook o analiză după două zile de vot.
Conform acesteia, pe 9 noiembrie, după închiderea urnelor în Europa, erau global 295.856 voturi exprimate: 270.675 la urne și 25.189 prin corespondență. Pentru comparație: la 26 mai au votat în diaspora într-o singură zi, în total, 375.219 suflete; iar la turul 2 din 2014 pentru alegeri prezidențiale au stat la cozi și au reușit să voteze într-o singură zi 379.116 de oameni – în doar 249 de secții.
Numărul de secții din diaspora a crescut de la 441 în mai 2019 (alegeri europarlamentare) la 835 acum (alegeri prezidențiale).
După cum vezi din graficul de mai sus, zeci de mii de români n-au reușit să voteze la alegerile precedente. Cei mai mulți în Italia, Spania și Marea Britanie la alegerile europarlamentare.
La precedentele alegeri prezidențiale, cozile din diaspora au motivat masiv cetățeni din România să iasă la vot. Dîrțu rezumă situația: „Văd, de ani, cum țara de dincolo o salvează pe cea de-aici, o împinge să facă ceea ce e de făcut, o înfurie și-o pune pe treabă; și-apoi cum țara de-aici se înforțează să se bată – când e greu de tot – nu doar pentru ea, ci și pentru țara de dincolo.”