Acest material inovator poate revoluționa producerea de electronice
Oamenii de știință au creat, în premieră, un material inovator care ar putea reinventa toate electronicele. Această descoperire va schimba cu siguranță tot ce ai învățat la școală la orele de chimie.
O echipă de cercetători de la Universitatea RMIT au reușit să creeze un material bidimensional special și care poate fi folosit ca tranzistor eficient. Cercetarea a fost condusă de profesorul Kourosh Kalantar-Zadeh și de Torben Daeneke de la Școala de Inginerie a RMIT. Alături de studenții lor, au lucrat la dezvoltarea materialului timp de un an.
Acest material minune este special mai ales prisma faptului că este primul material care măsoară doar câțiva atomi în grosime.
La ce ar putea folosi un astfel de material?
Ei bine, cercetătorii spun că acesta ar putea fi un nou instrument în chimie care ar putea îmbunătăți produsele electronice existente deja. Cum? Simplu, poate spori capacitățile de stocare a datelor și ar putea face electronica mai rapidă, inclusiv crearea de ecrane proprii.
„Când scrii cu un creion, grafitul lasă fulgi foarte subțiri în urmă, numiți grafen, care pot fi ușor extrași, deoarece sunt structuri stratificate natural”, explică Daeneke. „Dar ce se întâmplă dacă aceste materiale nu există în mod natural? Aici am găsit o metodă extraordinară, și foarte simplă, de a crea fulgi atomici subțiri de materiale care nu există în mod natural ca structuri stratificate”, continuă acesta.
Cât despre procesul prin care a luat naștere acest material, Daeneke explică că echipa a dizolvat metalele în metal lichid pentru a crea structuri foarte subțiri de oxid, capabile să fie îndepărtate.
„Procesul de creare a stratului de oxid este simplu ca spumarea laptelui atunci când faci cappuccino. Nu ai nevoie de multă expertiză tehnică, deci oricine ar putea face asta, teoretic”, a spus Daeneke. „Odată ce straturile de oxid sunt îndepărtate, ar putea fi folosite ca niște componente tranzistoare în electronica modernă pentru a le face mai rapide în timp ce necesită mai puțină putere”.