19 oct. 2019 | 15:04

Acest iris artificial ar putea fi speranța pentru milioane de nevăzători

ȘTIINȚĂ
Acest iris artificial ar putea fi speranța pentru milioane de nevăzători

Oamenii de știință au reușit să creeze un iris artificial care se comportă asemenea unui iris uman și care răspunde în același fel schimbărilor de luminozitate.

Irisul uman este un „dispozitiv” foarte performant care își ajustează ajusta mărimea pupilei în funcție de natura fluxului luminos sau de distanța la care se află obiectul privit, astfel încât tu să poți vedea fără niciun efort lumea înconjurătoare. În plus, tu nici măcar nu conștientizezi aceste mișcări au loc în mod automat.

Spre deosebire de irisul uman, obiectivul unei camere foto nu are capacitatea de a regla luminozitatea automat. Din acest motiv, capturile pe care le realizezi cu ajutorul aparatului de fotografiat se bazează pe mecanisme complicate de control, care împiedică supraexpunerea.

Irisul artificial care răspunde la stimuli luminoşi la fel ca un ochi real

Irisul artificial dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie din Tampere, din Finlanda, se poate ajusta în mod automat în funcție de luminozitate. În acest sens, specialiștii s-au folosit de un elastomer sensibil la lumină, dar și de tehnici speciale pentru a plasa moleculele materialului lichid cât mai precis pe suprafața irisului artificial.

Metoda prezentată mai sus se mai folosește și în realizarea televizoarelor cu LCD , pentru a îmbunătăți unghiul și contrastul, dar este utilizată și pentru realizarea ecranelor telefoanelor mobile, scrie Engadget.

De asemenea, acest iris artificial se aseamănă foarte mult cu o lentilă de contact, iar centrul său se deschide și se închide în funcție de cantitatea de lumină care lovește suprafața sa.

Iar dacă te întrebi la ce ar putea fi folosit un astfel de iris. Ei bine, echipa din spatele invenției speră să dezvolte această tehnologie pentru a realiza un dispozitiv biomedical. Însă până se va ajunge la acest pas, specialiștii trebuie să îmbunătățească sensibilitatea irisului creat, în așa fel încât acesta să se poată adapta chiar și celor mai mici schimbări de luminozitate.