500 de milioane de albine, decedate în trei luni: unde s-a întâmplat drama și de ce

500 de milioane de albine, decedate în trei luni: unde s-a întâmplat drama și de ce

Dispariția albinelor este una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă planeta noastră, dar unele țări refuză să facă minimul necesar pentru prevenirea situației.

Brazilia se confruntă cu un val imens de albine decedate și nu are legătură la niciun nivel cu incendiile din pădurea amazoniană. Din păcate, totul pleacă de la utilizarea pesiticidelor periculoase pentru micile vietăți. Popularitatea acestor substanțe chimice periculoase a explodat sub președinția lui Jair Bolsonaro.

Într-un studiu publicat de Bloomberg, utilizarea pesticidelor din Brazilia a dus la decesul a 500 de milioane de albine în doar trei luni. În această țară, consumul de pesiticide a crescut cu 770% între 1990 și 2016, în timp ce în fiecare colț al planetei a scăzut radical.

Prezența albinelor pe culturile agricole este vitală pentru polenizare. În plus, vin la pachet cu avantajul mobilității. Este foarte ușor să iei un stup și să-l muți dintr-o parte în alta pentru a facilita polenizarea și a spori culturile. Din păcate, brazilienii sunt destul de inconștienți când vine vorba de acest subiect, într-o țară în care 18% din PIB vine din agricultură. statistica pesticide albine

Problema pleacă însă de la companiile producătoare de pesiticide, care sunt foarte influente în rândurile guvernanților din Brazilia. Cu finanțare din partea lor a fost ales actualul președinte, iar prin reducerea restricțiilor legate de utilizarea chimicalelor, Bolsonaro nu face decât să se revanșeze.

În contextul unei creșteri a suprafeței cultivate de doar 8,1%, consumul de pesticide în Brazilia a crescut cu 150% între 2000 și 2015. Conform unei analize publicate de Greenpeace pe marginea subiectului, aproximativ 40% dintre toate pesticidele folosite în Brazilia sunt ”foarte toxice sau extrem de foarte toxice”. Ca referință, utilizarea majorității acelor substanțe este interzisă prin lege la nivelul întregii Uniuni Europene. În opinia Organizație pentru Mâncare și Agricultură a Națiunilor Unite, dispariția a 500 de milioane de albine a pus în pericol siguranța alimentelor la nivelul întregii țări.

 

Citește și:
Etichete: