02 oct. 2019 | 07:20

5 tehnologii extraordinare imaginate cu mult timp înainte de inventarea lor

ȘTIINȚĂ
5 tehnologii extraordinare imaginate cu mult timp înainte de inventarea lor

Jules Verne a rămas în istorie nu doar datorită romanelor sale de aventură ci și datorită faptului că multe dintre tehnologiile pe care el le-a gândit acum 150 au devenit realitate.

Iată o listă cu tehnologiile uimitoare imaginate de Jules Verne, care au devenit realitate și fără de care lumea nu ar mai fi arătat la fel azi.

Submarinul electric

Schița unui submarin electric a apărut pentru prima oară în romanul 20.000 de leghe sub mări și era comandat de celebrul Căpitan Nemo. Mai exact, Verne și-a imaginat un vehicul subacvatic impresionat, pus în mișcare de electricitate, de formă hidrodinamică și capabil să se scufunde la adâncimi impresionante. Bineînțeles, la aceea vreme o astfel de invenție era ceva de domeniul SF-ului, însă acum submarinele sunt o realitate, chiar dacă nu sunt electrice.

Costumele de scafandru

Faptul că scafandrii au un echipament care le permite să se scufunde la adâncimi colosale se datorează faptului că Jules Vern și-a imaginat costumule de scafandru. Această idee, i-a venit probabil în cadrul expozițiilor științifice la care lua parte periodic și care chiar erau un izvor de inspirație pentru scriitori.

Elicopterul

Elicopterul este una dintre marile „profeții” făcute de Jules Verne care s-au adeverit. Celebrul autor descrie în detaliu în romanul său Robur Cuceritorul, o mașinărie care poate decola datorită unor motoare racordate la niște elice. Acestea puteau ridica mașinăria până la cer.

Holograma

Înainte de a ajunge pe marile ecrane și în filme celebre, precum Star Wars, hologramele au fost prezentate în literatură de Jules Verne. Mai exact, hologramele apar în romanul Castelul din Carpați, unde locuitorii unui sat erau îngroziți de zgomotele și imaginile ciudate făcute de un castel sinistru. În „realitate”, erau doar niște iluzii optice care azi pot fi echivalente cu hologramele, după cum le-a gândit și descris autorul.

Programele de știri

Poate că nu te așteptai la asta, dar în universul SF al lui Verne, apar și primele programe de știri. Romanul O zi din viața unui ziarist american în anul 2889 (despre care se spune că ar fi fost scris de fiul lui Jules Verne, Michel), oferea la vremea respectivă o idee despre cum ar putea evolua tehnologia.