La mulți ani de la Google: Azi este ziua internațională a profesorului
Ziua internațională a profesorului este celebrată în fiecare ani pe data de 5 octombrie, iar cei de la Google au ținut să-ți amintească printr-un doodle ghiduș.
În mentalul colectiv, ziua internațională a profesorului este departe a fi la fel de importantă precum 8 martie sau 1 mai muncitoresc. Cu toate acestea, Google a ținut să ne aducă aminte astăzi că ar fi bine să celebrăm efortul profesorilor implicați în procesul educativ al copiilor noștri.
Nici măcar nu este vorba de o invenție nouă. Ziua internațională a profesorului a împlinit 20 de ani în 2017 de la prima aniversare. În funcție de publicația care face referire la evenimentul inițiat de UNESCO în urmă cu două decenii, s-ar putea să-l mai vezi menționat ca ziua mondială a profesorilor. În calendarele educaționale de la noi, 5 octombrie este definit ca ziua internațională a educației, elementul uman al învățării fiind scos din ecuație.
Conform celor de la UNESCO, ziua internațională a profesorilor trebuie celebrată pentru a ne aduce aminte de importanța rolului pe care îl joacă dascălii din întreaga lume în formarea generațiilor viitoare. Un cadru didactic bine pregătit reprezintă cheia dezvoltării globale durabile, iar formarea lor profesională și îmbunătățirea condițiilor de muncă se numără printre prioritățile organizației UNESCO la nivel global.
La ora actuală, există un deficit global de cadre didactice bine pregătite în fiecare colț al lumii. Potrivit institutului de statistică din cadrul UNESCO, previziunile sunt ca cererea de cadre diactice să crească la 25,8 milioane la nivel global.
În final, astfel de evenimente ne aduc aminte nu doar de semnificația profesorului în viața copilului, ci și de faptul că este din ce în ce mai dificil să găsești un profesor bun. Înclinația către pedagogie reprezintă un talent pe care îl cultivi cu greu, iar salariile din învățământ și opțiunile de promovare sunt atât de atrăgătoare. Niciodată nu au fost. Ca urmare, când profesorii sunt nemulțumiți, nu ar trebui să ți se pară absurdă situația educației dintr-o țară ca România.