Zile libere în 2018: de la Paște la Revelion, cât stai acasă anul acesta
Dacă ți-era dor de-o veste bună, atunci o listă cu zile libere în 2018 îți va face săptămâna mai bună. Sunt câteva sărbători legale și alte zile nelucrătoare, așa că fii pregătit.
Lista cu zile libere pe 2018 începe de la Paște. Vinerea Mare este liberă, odată cu promulgarea lui Klaus Iohannis. Totodată, trebuie să știi că anul acesta sunt 15 sărbători legale. Dintre acestea, 11 zile nelucrătoare pică în timpul săptămânii.
Dacă vrei să știi pe legislație, ei bine, sunt zile libere prevăzute în Codul Muncii. Astfel, sunt 14 zile de sărbători legale în care România nu lucrează. Dintre cele 11 zile libere care pică în săptămână, trebuie să știi că prima zi de Paște și prima zi de Rusalii pică duminica (evident).
Zile libere din 2018 până la Paște
- 1 ianuarie — Anul Nou
- 2 ianuarie — Anul Nou
- 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române
Alte zile libere în 2018 de care să profiți
- 6 aprilie 2018 (vineri) — Vinerea Mare
- 8 aprilie 2018 (duminică) — Paște
- 9 aprilie (luni) — Paște
- 1 mai — Ziua Muncii
- 27 mai (duminică) — Rusalii
- 28 mai (luni) — Rusalii
- 1 iunie – Ziua Copilului
- 15 august — Adormirea Maicii Domnului
- 30 noiembrie — Sfântul Andrei
- 1 decembrie — Ziua Națională a României
- 25 decembrie — Crăciunul
- 26 decembrie — Crăciunul
Conform legislației, dacă ar trebui să lucrezi în zile libere, ai dreptul la bonusuri salariale (plata ar trebui să fie dublă). Mai trebuie să știi și că 1 decembrie 2018, adică ziua națională a României, va fi într-o zi de sâmbătă.
Ai putea avea și câteva minivacanțe în 2018. Prima, evident, e de Paște. A doua ar putea fi în când 1 mai e într-o marți. Aici ar putea fi zi liberă pe 30 aprilie. În fine, o altă minivacanță e în iunie, că Ziua Copilului e vinerea. Tot așa, la sfârșitul lui noiembrie, 30 noiembrie ((Sfântul Andrei) e vineri.
Există însă și persoane care sunt obligate să lucreze chiar și în zile libere. Angajații au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă nu-i posibil, trebuie să primească spor la salariul de bază (nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază). Nu primesc zile libere nici cei încadrați în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.