20 feb. 2018 | 08:23

Windows 10 pe ARM vine cu limitări importante și le-am aflat din greșeală

ACTUALITATE
Windows 10 pe ARM vine cu limitări importante și le-am aflat din greșeală

Windows 10 pe ARM ar fi trebuit să se afla la baza unor sisteme ultraportabile ieftine și performante, fără nici un fel de restricții. Realitatea este însă cu totul alta.

În urmă cu câțiva ani, oficialii Microsoft au dezvăluit Windows RT. Respectivul sistem de operare putea rula pe configurații hardware cu arhitectură ARM. Nu era însă compatibil cu aplicații tradiționale de Windows, doar cu progrămâele din Windows Store.

Cu Windows 10 pe ARM, oficialii gigantului din Redmond s-au înhămat la un proiect similar cu Windows RT, dar au promis că nu vor mai exista limitările care au transformat RT într-un eșec. Cu alte cuvinte, vei putea rula aplicațiile pe care le-ai îndrăgit pe Windows de-a lungul anilor. Acel lucru urma să fie posibil printr-un emulator nativ menit să ruleze linii de cod pentru X86 pe ARM.

Pe arhitectură ARM, cu instrucțiuni limitate comparativ cu X86, sunt construite toate procesoarele pe care le găsești în smartphone-uri și tablete. Indiferent dacă vorbim de Snapdragon 835, Apple A10 sau Samsung Exynos, toate sunt pe realizate pe principiile ARM. Sunt mai eficiente energetic, dar nu sunt îndeplinesc setul complet de funcții din procesoarele tradiționale.

Deși un număr important de parteneri hardware s-au aruncat să promită că vor lansat sisteme cu Windows 10 pe ARM, nimeni nu știa la ce să se aștepte. În mod inevitabil, existau niște compromisuri, dar nu le cunoștea nimeni. Întâmplarea face că limitările respective au fost postate din greșeală pe site-ul Microsoft și, cu toate că au fost șterse la scurt timp ce s-a produs eroarea, internetul nu uită niciodată.

Dacă ai o curiozitate pentru a vedea limitările complete ale Windows 10 pe ARM este suficient să accesezi acest link de pe Arhiva Internetului. Trecând însă peste lista stufoasă de potențiale probleme cu care te vei confrunta în cazul în care vrei să adopți această platformă, mai jos le voi detalia pe cele mai importante.

Orice periferic sau echipament hardware pe care îl conectezi la un sistem cu această versiune de Windows trebuie să vină la pachet cu drivere pentru ARM64. Dacă acelea lipsesc, degeaba poți rula aplicații X86, pentru că o imprimantă mai veche este inutilizabilă.

Deși existau speculații în această direcție, acum suntem siguri că aplicațiile pe 64 de biți nu vor rula prin intermediul sistemului de emulare din Windows 10 pe ARM. Doar cele pe 32 de biți sunt compatibile. În plus, programele și jocurile care vor încerca să profite de accelerare grafică prin intermediul OpenGL 1.1 sau o versiune mai recentă a framework-ului nu vor fi compatibile. Jocurile ce folosesc tehnologii împotriva trișatului nu sunt compatibile.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele