Vulnerabilitate iOS: un simplu mesaj îți pune iPhone-ul pe butuci

Vulnerabilitate iOS: un simplu mesaj îți pune iPhone-ul pe butuci

Cea mai recentă vulnerabilitate iOS este responsabilă de un scenariu foarte frustrant, atât pentru utilizatorii de iPhone, cât și cei de Mac sau Apple Watch.

De-a lungul anilor, au mai detaliat câte o vulnerabilitate iOS care reușea să-ți strice aplicația de Mesaje de pe iPhone printr-un mesaj malițios. Aproape de fiecare dată, SMS-ul cu pricina incorpora un link, iar telefonul întâmpina probleme în generarea unei zone de previzualizare pentru acel URL. De această dată însă, situația este una dintre cele mai jenante cu care se confruntă cei de la Apple.

Situația incredibil de frustrantă a fost detaliată inițial de cei de la MobileWorld.it, dar în mai puțin de 24 de ore a făcut înconjurul lumii. Totul pleacă de la un singur caracter din limbajul Telugu. Dacă noțiunea îți este abstractă, se referă la o limbă folosită mai ales de indieni. Acest detaliu contează însă mai puțin. Dacă cineva își propune să-ți facă rău printr-un simplu SMS poate să o facă, iar după cum se poate vedea în clipul de mai jos, nu este deloc dificil să identifici caracterul cu pricina.

Încercând să afișeze caracterul din Telugu, atât aplicația Mesaje eșuază să mai pornească, cât și Gmail sau Outlook, dacă ai primit un email malițios cu același simbol. Facebook Messenger sau WhatsApp sunt de asemenea afectate.  Rareori a mai fost descopertă o vulnerabilitate iOS cu consecințe atât de grave. Dacă intri pe o pagină web de pe telefon cu acea literă, Safari îți crapă.

Trecând peste faptul că afectează toate iDevice-urile, Mac-uri și Apple Watch, oficialii Apple s-au grăbit deja să dea o declarație pe marginea subiectului și au promis că vor lansa un update pentru remedierea situației în viitorul apropiat. Această actualizare iminentă va ajunge la utilizatori înaintea tuturor celor programate pentru următoarea perioadă.

Până atunci, dacă cineva îți face o glumă proastă și îți trimite acel caracter, ca să poți intra din nou în mesaje și să poți șterge conversația din care face parte mesajul malițios, ai nevoie ca altcineva să-ți trimită un mesaj. Atunci, telefonul va fi preocupat cu afișarea în prim plan a celei de a doua conversații și o vei putea elimina pe cea problematică.

Citește și: