23 dec. 2018 | 14:47

Realitatea virtuală e folosită ca să-i țină pe oameni aproape de Dumnezeu

ACTUALITATE
Realitatea virtuală e folosită ca să-i țină pe oameni aproape de Dumnezeu

Creștinismul este vechi de mai bine de 2.000 de ani, dar, în pofida acestui lucru, a știut întotdeauna să se adapteze noilor tehnologii (a se vedea stick-ul „sfânt” și biserica unde faci donații de pe telefon).

Încă din secolul 15, când Johannes Gutenberg a inventat presa de tipar, bisericile creștinești au profitat de tehnologie pentru a distribui materiale biblice mai ușor. Când secolul 20 a venit, radioul și televizorul și-au făcut și ele loc în viețile creștinilor. A apărut muzica rock creștinească, precum și jocuri video pentru creștini.

Se pare însă că cea mai răspândită religie este în plin proces de a îmbrățișa o altă tehnologie – mai exact, realitatea virtuală (VR). Pastorul DJ Soto folosește serviciul AltspaceVR pentru a ține predici virtuale prin intermediul seturilor Oculus Rift, potrivit Wired. De asemenea, mai este și Jesus VR, care a oferit în 2016 o poveste prezentată în realitatea virtuală despre răstignirea lui Iisus Hristos.

A fost creat și un film, „7 Miracles”, realizat de Vive Studios. Acest film ar fi primul lung-metraj VR, dar adevărul este că „7 Miracles” este mai mult o colecție de șapte filmulețe de câte 10 minute fiecare, fiecare din ele arătțnd unul din miracolele lui Iisus descrise în Evanghelia lui Ioan.

„7 Miracles” a avut premiera la Raindance Film Festival în Londra. Acesta nu aduce neapărat ceva impresionant sau remarcabil și nu încearcă să îi convertească pe entuziaștii de tehnologie în creștini – mai degrabă, caută să îi transforme pe creștini în fani VR. Vice-președintele Vive Studios și producătorul executiv al filmului, Joel Breton, este de părere că, dacă găsești un subiect care să atragă atenția unui grup de oameni și să îl transpui în VR, poți convinge acel grup să încerce VR-ul măcar o dată. Iar dacă încearcă o dată, atunci sunt șanse mari să o facă din nou și altă dată. În cazul de față, miliardele de creștini de pe mapamond sunt publicul ideal.

Istoria ne-a arătat că grupurile de creștini îmbrățișează relativ cu ușurință tehnologiile noi – dacă asta se va întâmpla și cu realitatea virtuală rămâne de văzut.