Unde ar putea fi viață extraterestră, conform descoperirilor de pe Pământ
Cercetătorii au descoperit accidental două lacuri hipersaline, care erau ascunse sub straturile groase de gheață din Canada. Acestea au o structură asemănătoare cu lunile acoperite cu gheață din Sistemul Solar.
Lacurile au fost găsite de cercetători de la Institutul de Geofizică din Texas, la 550-750 de metri sub Devon Ice Cap. „Nu căutam lacuri subglaciale. Gheața este foarte groasă în zona Devon Ice Cap, deci nu ne-am așteptat să găsim apă lichidă”, a declarat Anja Rutishauser, doctorand la Universitatea din Alberta, care studia datele radar din aer.
Radarul reușește să penetreze gheața, iar măsurătorile sunt efectuate cu ajutorul undelor electromagnetice. Acestea sunt trimise prin gheață, după care se reflectă în materialele subterane. Acestea le permit cercetătorilor să vadă prin gheață.
Ea spune că radarul indica existența apei, dar ei credeau că acest lucru este imposibil, deoarece acolo sunt înregistrate temperaturi sub -10 Celsius. În lume există mai mult de 400 de lacuri subglaciale. Cele mai multe sunt în Antarctica și câteva în Groelanda, dar acestea sunt primele descoperite în Canada.
Acestea reprezintă un posibil habitat pentru viața microbiană și pot ajuta cercetătorii în căutarea vieții extraterestre. Deși toate lacurile subglaciale reprezintă niște analogii bune pentru viața de dincolo de Pământ, natura hipersalină a lacurilor din Devon le face deosebit de asemănătoare cu lunile acoperite de gheață din Sistemul nostru solar.
Unul dintre cercetători a spus că acestea sunt o bună analogie pentru Europa, una dintre lunile înghețate ale lui Jupiter, unde apa are proprietăți asemănătoare de salinitate. Cercetătorii presupun că în aceste lacuri există viață microbiană, care s-a dezvoltat în izolare în urmă cu 120.000 de ani.
Pentru a înțelege dacă există viață extraterestră în lacurile din Europa, cercetătorii trebuie să determine dacă această viață microbiană se regăsește în lacurile de pe Pământ. Studiul a fost publicat în jurnalul Science Advances.