Drumul rutier de sute de kilometri format doar din lacuri înghețate

Drumul rutier de sute de kilometri format doar din lacuri înghețate
Alexandru Rizea
Alexandru Rizea
14:57 21.03.2018

Există căi rutiere care sunt circulabile doar în anotimpul rece. Acesta este cazul drumului din Canada, care leagă Tibbitt și Contwoyto. Ruta este destinată în special camioanelor, care ajung încărcate la greutatea de 70 de tone, și este formată doar din lacuri înghețate.

Drumul e fascinant, pe cât e unul dintre cele mai periculoase din întreaga lume. Care este însă povestea lui?

Drumul care face legătura între așezările Tibbitt și Contwoyto are o lungime cuprinsă între 400 și 600 kilometri și este folosit doar de camioanele care transporta marfă către minele de diamante din Canada (două din primele 10 mine de diamant din lume la numărul de diamante exploatate se află în Canada). Lungimea rutei poate varia de la un an la altul, în funcție de starea vremii, de temperaturile de afară și, evident, de grosimea gheții.

Anual, specialiștii sunt cei care aleg traseul și au misiunea de a monitoriza tot timpul grosimea gheții. Drumul este funcțional doar câteva săptămâni pe an (în medie 67 de zile pe an). În funcție de temperatura de afară, acesta se deschide la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie și se închide la începutul lunii aprilie.

Cum se verifică ruta de gheață?

Ruta a fost folosită pentru prima dată în anul 1982 și se circulă pe lacuri înghețate în proporție de 85% -87%. În fiecare an, atunci când stratul de gheata devine suficient de gros, angajatii de la Nuna Logistics se urcă la bordul unor mașinarii enorme de curățat zăpada și „desenează” o stradă largă de 50 metri care permite camioanelor ce cântăresc până la 70 tone să plece încărcate de la minele de diamant.

[readmore]

La începutul fiecărui sezon, prima mașină care trece este un vehicul de recunoaștere denumit Hägglund, realizat în Suedia, conceput să plutească în cazul în care gheața se va rupe. Dacă gheața trebuie să fie mai groasă pe alocuri, camioane cu apă sunt chemate de autorități pentru a adăuga gheață în anumite zone.

Câte camioane trec anual pe drumul de gheață?

Pe aici trec între între 4.000 și 10.000 de camioane încărcate de la un an la altul și drumul este considerat a fi unul dintre cele mai periculoase din lume. Anul în care au circulat cele mai multe camioane pe ruta care face legătura între așezările Tibbitt și Contwoyto a fost 2007, cu 10,922 de utilitare încărcate.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: