31 ian. 2018 | 20:30

Surpriza pe care o ai când vezi cum arată Turnul din Pisa în interior

VIDEO ACTUALITATE

Cu siguranță știi cum arată Turnul din Pisa, dar probabil l-ai luat ca atare și nu te-ai gândit cum arată la interior.

Turnul din Pisa este una dintre cele mai emblematice clădiri din lume. E și probabil una dintre cele care sunt cel mai aproape de dispariție, în mod constant. Dacă ai fost într-o vacanță în Italia, poate că ai și o poză făcută lângă Turn, în timp ce îl sprijini. Și, dacă nu ai, tot știi care e treaba cu el, de ce e înclinat și ce riscuri există pentru clădire.

Probabil că ai văzut și imagini și videoclipuri cu scările din Turnul din Pisa, care te duc până în vârf. Ce n-ai făcut e să te întreb ce se află în interiorul acestuia? Nici eu n-am avut curiozitatea asta, așa că am fost ușor șocat să descopăr că turnul este gol pe interior. Sunt câteva scări interioare și alte elemente de stabilitate și de siguranță, adăugate de interior. În rest ai impresia că te uiți printr-un veritabil coș de fun.

Există un proiect de mapare 3D a interiorului Turnului din Pisa, demarată în 2013. Cercetătorii au folosit, la acea vreme, un scaner cu laser montat pe un arc, iar rezultatul poate fi văzut în clipul de mai jos.

[readmore]

Turnul din Pisa este cea mai importantă clădire din orașul cu același nume. Construcția acestuia a început în 1173 și a continuat aproape 200 de ani, fiind inaugurat în 1372. Înclinația a apărut încă din timpul construcției; fundația a devenit instabilă din cauza solului neuniform într-o parte a turnului. Înclinația a continuat să ia amploare în secolele ulterioare inaugurării și a fost oprită și chiar puțin inversată în ultima sută de ani.

Sigur, aceste detalii nu ar trebui să te oprească să-i faci poze. Până la urmă, e în pericol să pice și s-ar putea să ratezi un monument istoric.