28 aug. 2018 | 12:50

Trucurile înșelătoare prin care IQOS, Glo și alții atrag fumători chiar și în România

ACTUALITATE
Trucurile înșelătoare prin care IQOS, Glo și alții atrag fumători chiar și în România

Promovarea tutunului prin reclame clasice e interzisă. Totuși, producători ca Philip Morris sau British American Tobacco folosesc rețelele sociale ca să atragă fumători tineri către IQOS, Glo și alte produse noi similare.

Au trecut ani buni de când industria tutunului a promis că va înceta să mai atragă tinerii către viciul fumatului. Între timp, discursul Philip Morris International (PMI) a migrat către: „construim un viitor fără fum”, iar British American Tobacco (BAT) pretinde, de asemenea, că „transformă tutunul” într-un produs mai sigur.

Cei doi producători nu sunt singurii, dar sunt cei mai puternici și prezenți în România prin produsele alternative: IQOS, respectiv Glo.

Multe țări, precum Statele Unite, dar și în România (mai recent), au impus reglementări care să oprească promovarea fumatului către tineri. Astfel, audio-vizualul și mediile clasice sunt lipsite de reclame la tutun.

PMI , în 2018, a încercat în România să-și promoveze produsul iQOS prin reclame în pasajul de la Piața Universității. Atunci, Raed Arafat, secretar de stat în MAI, a criticat dur tactica folosită de producător. Câteva zile mai târziu, reclamele au fost înlăturate. În SUA, IQOS așteaptă aprobare din partea FDA (Administrația Medicamentelor și Alimentelor). Totuși, alternative ca Juul au prins excelent, iar, în acest context, The New York Times a publicat o investigație pe social media despre cum sunt promovate aceste produse pentru fumat.

Instagram e un mediu extrem de primitor pentru alternative la fumat ca IQOS, Glo și altele

Glo BAT promovare Instagram

Promovare Glo (produs BAT) pe Instagram.

Robert V. Kozinets, profesor de relații publice la Universitatea de Sud din California, a condus o echipă internațională de cercetători care avea ca sarcină examinarea tacticilor înșelătoare de promovare pe rețele sociale. Din România este dată drept exemplu o postare a Oanei Craioveanu din 4 decembrie 2016 în care era promovată alternativa iFuse, vândută sub brandul Kent de către BAT.

Sunt însă numeroase astfel de postări din zeci de țări. Le găsești fie sub hashtag-uri cu numele produsului, fie sub sloganuri ca #thischangeseverything (IQOS) ori construcții ca #myglo#generationglo, #letsgoeverywhere (Glo).

Echipa condusă de Kozinets a analizat și marcat postări care promovau țigări electronice și alternative la fumatul clasic. Cercetătorii au analizat rețelele sociale din zece țări și au căutat hashtag-urile mai mult sau mai puțin legate oficial de un anumit brand.

Cercetătorii le-au promis anonimatul celor intervievați și astfel au reușit să le pună întrebări ambasadorilor și influencerilor, plătiți și neplătiți, pentru a dezvălui legătura dintre companiile de tutun, agențiile de comunicare și postările de pe Facebook și Instagram.

Rezultatele studiului au determinat „Campania pentru copii fără tutun” și alte grupuri care sprijină sănătatea să depună o petiție la Comisia Federală pentru Comerț împotriva a patru companii producătoare de tutun. O inițiativă similară a fost prezentată și în România, în martie 2018. Ba chiar și USR a depus în aprilie 2018 un proiect de lege care propune interzicerea țigărilor electronice în spațiile publice închise. Aici intră și produsele care încălzesc tutunul, precum IQOS și Glo.

Internetul a devenit noul TV pentru Big Tobacco

Juul promovare Instagram

Juul activează în piața țigărilor electronice și a devenit un brand puternic în SUA.

Concluzia cercetării conduse de Kozinets susține că Philip Morris International, British American Tobacco, Japan Tobacco International și Imperial Brands vizează tinerii consumatori americani prin campanii de marketing pe social media. Sunt, de multe ori, la limita legii sau chiar o încalcă. Simon Cleverly a explicat, în numele BAT, că toate materialele promoționale și evenimentele ținteau, de fapt, fumători adulți și că respectau regulile din cele peste 200 de piețe pe care activează.

„Folosim, uneori, social media și lucrăm, uneori, cu bloggeri și ambasadori de brand ca să posteze conținut nebranduit (ex.: să nu afișeze branduri sau produse de tutun)”, a mai spus el. Totuși, chiar dacă aceasta e regula în alte țări, în România nu are nicio problemă să fie directă legătura.

Ca fapt divers, potrivit lui Caroline Renzulli, care a supravegheat proiectul, 123 de hashtag-uri asociate cu produsele de tutun ale acestor companii au fost văzute de peste 8,8 miliarde de ori în Statele Unite și 25 de miliarde de ori în întreaga lume.