14 aug. 2018 | 20:15

Pericolul țigărilor electronice este mai mare decât te-ai fi gândit

ACTUALITATE
Pericolul țigărilor electronice este mai mare decât te-ai fi gândit

Țigările electronice au căpătat o mare popularitate de când au apărut ca o alternativă pentru fumatul tradițional. Dacă la început nu știam ce să credem despre efectul pe care-l au asupra sănătății, studiile care continuă să apară elucidează încet „misterul”.

O nouă cercetare susține că vaporii țigărilor electronice sporesc producția de chimicale inflamatorii de la nivelul plămânilor și dezactivează celulele cheie care protejează plămânii. Studiul experimental a fost publicat online în jurnalul „Thorax”.

Vaporii afectează activitatea macrofagelor alveolare, care înghit și îndepărtează particulele de praf, bacteriile și alergenii care au trecut neobservate de celelalte mecanisme de apărare ale tractului respirator.

Cu toate că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege impactul pe termen lung, savanții declară că țigările electronice ar putea fi mai dăunătoare decât credeau, deoarece unele dintre efecte erau similare cu cele ale fumătorilor obișnuiți și a celor care sufereau de boli pulmonare cronice.

Tot aceștia spun că cea mai mare parte a cercetărilor de până acum s-au axat pe compoziția chimică a lichidului, înainte să fie vapat. Pentru a afla cum compoziția chimică se poate modifica, ei au elaborat o procedură mecanică care să imite vapingul și să producă condens din cauza vaporilor.

Astfel, au extras macrofage alveolare din probe de țesut ale opt nefumători care nu au avut niciodată astm sau boala pulmonară obstructiv cronică. O treime din celule au fost expuse lichidului simplu din țigări electronice, o altă treime la diferite concentrații ale condensului artificial, cu și fără nicotină și restul au fost lăsate libere, timp de 24 de ore.

După această perioadă de timp, numărul total de celule expuse la condens a fost redus semnificativ, comparativ cu celulele netratate. În plus, condensul care conținea nicotină a exagerat și mai mult efectul.

Expunerea la condens a crescut rata de mortalitate a celulelor, producția de radicali liberi de oxigen și a mărit semnificativ producția de substanțe chimice inflamatorii.