Motivul pentru care Tetris este un joc de care poți deveni dependent
Tetris este unul dintre cele mai populare jocuri video create vreodată. Deși a apărut în anii 1980 este jucat chiar și astăzi. De ce ne atrage acest joc atât de mult și cum de este jucat și azi?
Diferite forme colorate cad din cer și tu trebuie să le controlezi și să le faci să se potrivească cu cele aflate pe jos. O premisă foarte simplă, dar și care dă dependență. De atunci jocurile video au evoluat foarte mult, atât la nivel grafic, dar și la nivel mecanic. Chiar și așa, un joc atât de simplu de puzzle ca Tetris este în continuare jucat. De ce?
Un motiv pentru care oamenii sunt obsedați de Tetris este faptul că oamenii au o nevoie psihologică adânc înrădăcinată să rezolve probleme.
Multe dintre jocurile inventate de oameni sunt niște ritualuri. De exemplu, la biliard prima persoană face mizerie (împrăştiind bilele) apoi fiecare încearcă să facă curat pe masă, respectând anumite reguli. Același lucru este valabil și pentru Tetris. Jucătorul trebuie să facă curat (să elimine formele potrivindu-le), iar calculatorul îi aruncă și alte forme geometrice pentru a complica lucrurile. Un exercițiu fără niciun rost, dar care ne ține atenți.
Acesta este un exemplu perfect al efectului Zeigarnik care afirmă că oamenii își amintesc procesele incomplete sau întrerupte mai bine decât procesele complete. Acestă teorie a apărut după ce Bluma Zeigarnik a observat că într-un restaurant chelnerii pot reține în minte comenzi de la 12 persoane, dar după ce a livrat cele cerute nu-și poate aminti ceea ce s-a comandat.
Efectul Zeigarnik explică și de ce oamenilor le plac show-urile de tip Quiz, cu întrebări și răspunsuri. Odată ce un om a auzit o întrebare aceasta rămâne în minte până când va afla și răspunsul. O explicație pentru existența efectului este că mintea este concepută să se reorganizeze în jurul scopurilor. Dacă aceste scopuri sunt îndeplinite, atunci mintea se îndreptă către altceva.
Tetris ne reține atenția în mod continu creând sarcini neterminate. Fiecare acțiune din joc ne permite să rezolvăm o parte din puzzle, umplând rânduri până când dispar, dar în același timp jocul creează și noi sarcini neterminate, probleme care trebuie rezolvate. Astfel jocul te prinde și poți sta ore în șir aranjând forme pentru a rezolva puzzle-ul.
Un alt motiv pentru care Tetris dă dependență este pentru că fiecare sarcină neterminată apare în același timp ca o potențială soluție. Acea formă care pică din cer poate să te ajute să rezolvi o problemă sau îți poate crea alta nouă. Studiile arată că jucătorii de Tetris preferă să rotească forma geometrică decât să se gândească unde aceasta s-ar putea potrivi. Astfel se creează o lume unde oamenii mai întâi acționează apoi gândesc.
Jocurile Trivia profită de orientarea oamenilor către îndeplinirea obiectivelor prin a ne frustra mai întâi (cu o întrebare) apoi suntem satisfăcuți primind răspunsul la întrebare. Tetris creează un lanț continuu de frustrări și de satisfacere a îndeplinirii obiectivelor.
Pe scurt, Tetris profită de plăcerea de bază a minții de a rezolva probleme și de aîndeplini obiective și apoi o folosește împotriva ta.