13 sept. 2018 | 14:50

TEST Sistemul de gaming cu Ryzen care-ți arată că pasiunea pentru jocuri nu dispare

ACTUALITATE
TEST Sistemul de gaming cu Ryzen care-ți arată că pasiunea pentru jocuri nu dispare

Dacă ai impresia că jocurile nu mai sunt de tine, s-ar putea să ai nevoie să le (re)încerci pe un sistem puternic, construit în jurul unui AMD Ryzen 5 1600X.

[related]

M-am jucat tot felul de jocuri de-a lungul copilăriei și adolescenței, până într-un moment în care n-am mai avut vreo mare dorință să fac asta. Se întâmplă să nu mai ai timp, te duci la facultate, poate te angajezi, ai alte lucruri de făcut, ești obosit și jocurile nu mai sunt ce-au fost.

Între toate aceste motive, fiecare valid în felul său, există și un altul: lipsa unui PC suficient de capabil să ducă jocurile de care ești interesat. N-am avut niciodată vreo ”rachetă” sub birou, dar calculatorul pe care-l aveam înainte de cel pe care l-am testat era cel puțin îmbătrânit.

Sunt jocuri în cazul cărora poți să cobori detaliile grafice oricât de mult vrei, că tot n-or să se mai miște cum trebuie, tehnologia evoluează, are nevoie de suport hardware pe măsură, iar dacă nu ții pasul, mai bine te lași de meserie.

Un PC care nu se mișcă bine nu îți poate oferi o experiență plăcută de joc. Unul care nu e capabil să ducă un joc la setări grafice avansate îți răpește din aceeași experiență de joc, așa că ai nevoie de ceva pe măsură.

Sistemul de față e unul în care am investit ceva mai mult timp, tocmai pentru că am avut o dorință de a mă juca mai mult decât aș fi făcut-o la birou. Am vrut să văd dacă, într-adevăr, e vorba și de lipsa unui sistem performant, sau dacă doar mi-a trecut cheful de jocuri.

Sistemul pe care l-am testat are o ”inimă” destul de puternică: un AMD Ryzen 5 1600X. Procesorul are șase nuclee și 12 thread-uri; rulează la 3,6 GHz în mod obișnuit, iar frecvența turbo îl duce la 4 GHz.

Procesorul are socket AM4, așa că e așezat pe o placă de bază ASUS, modelul Prime X470-PRO. Aceasta are două sloturi pentru memorii RAM, iar la acest capitol va trebui să investești în module de memorie DDR4, singurele compatibile atât cu placa, dar și cu procesorul. Are două sloturi PCIe 3.0, astfel că dacă ții neapărat, poți lega două plăci video în SLI, pentru a beneficia de mai multă putere. Placa de bază e dotată și cu un radiator M.2, care ajută la disiparea căldurii.

Dacă vrei gaming care să arate bine, dar bine de tot, ai nevoie și de o placă video bună de de tot. Cam asta se găsește la interiorul calculatorului, astfel că în jocurile pe care le-am testat, meniul setărilor grafice a fost doar o formalitate de observat și de modificat prea puțin.

Placa video e tot ASUS, modelul GeForce GTX 1070 Ti Cerberus. Placa video e una destul de bună; îți pune la dispoziție 8 GB de memorie GDDR5, iar frecvența maximă de operare este de 1.746 MHz. ASUS o recomandă dacă ești genul de gamer care se pierde în sesiuni lungi de gaming, iar dacă ai temeri cu privire la ceea ce e capabilă placa, nu prea ai de ce să te temi. Ocazional, pe internet, s-ar putea să o găsești recomandată chiar și pentru minat monede virtuale – e o barbarie, dar pare că funcționează.

Pentru stocare am avut la dispoziție un SSD de 250 GB, alături de un HDD de 2 TB. E combinația perfectă în prezent: ai sistemul de operare, aplicații necesare și poate chiar 1-2 jocuri pe care le frecventezi instalate pe SSD, pentru acces rapid. Apoi ai un HDD încăpător pentru o mulțime de alte jocuri. Bine, poate nu mai sunt chiar atât de multe ca pe vremuri, având în vedere că unele au ajuns să treacă lejer de 50 GB și să nu mire pe nimeni. Din fericire, avem internet bun și nu ne punem probleme la descărcare.

Probabil singurul lucru bun și nasol în același timp la calculatorul ăsta e carcasa. Are mulți pereți de sticlă, iar ăsta e un lucru bun dacă vrei să te bucuri de luminițele pe care le ai la interior. Partea proastă apare când se întâmplă să pui mâna pe carcasă, fie pentru că vrei să o desfaci sau să muți PC-ul. Ori folosești mănuși, ori revii cu ceva soluție de șters geamurile, ca să scapi de urmele lăsate. Degajă și cam multă căldură sistemul, dar la iarnă ar putea fi util.

Nu m-am uitat la FPS-uri în jocuri, iar de data asta m-am jucat Rise of the Tomb Raider, Assassin’s Creed: Origins, Metro: Last Light Redux și Hellblade: Senua’s Sacrifice. Cam toate setările pot merge spre maximum fără probleme, pe un ecran cu rezoluție Full HD. În cazul unuia 4K, situația s-ar complica puțin din cauza plăcii video.

Nu sunt un perfecționist, nu am nevoie ca totul să fie pe Ultra dacă asta înseamnă să pierd 20 fps la un joc; prefer să găsesc un balans optim între cele două variante. De ce nu m-am uitat la FPS? Pentru că nu am folosit calculatorul ca să văd cât rezistă până are nevoie de o pauză, câte sute de frame-uri pot să obțin în cine știe ce joc optimizat aiurea sau mai știu eu ce. Am vrut să văd dacă un PC bun îți poate readuce înapoi pasiunea pentru jocuri. Iar răspunsul e cât se poate de simplu: cu siguranță.