27 mart. 2018 | 19:00

Cum găsești un telefon furat sau pierdut în România

ACTUALITATE
Cum găsești un telefon furat sau pierdut în România

Dacă ai cumva ghinionul să te confrunți cu situația unui telefon furat, sunt câteva lucruri care te pot ajuta să-l recuperezi sau să-l faci inutil.

Un telefon furat e una dintre cele mai mari drame contemporane pe care le poți suferi, iar durerea este direct proporțională cu prețul smartphone-ului. Dacă ai un 3310 în buzunar și ești ușurat de el în aglomerația autobuzului, poate n-o să-ți pară rău, dar dacă tocmai ce-ai făcut upgrade la cel mai nou flagship preferat, situația ar putea fi alta.

Oricum ar fi, când ajungi în situația unui telefon furat, sunt câteva lucruri pe care le poți face, astfel încât să minimizezi problemele sau chiar să-ți recuperezi dispozitivul. Mai jos sunt câteva lucruri pe care le poți face dacă vrei să rezolvi problema unui furt.

Apelează-ți telefonul

În primul rând, e indicat să-ți apelezi telefonul imediat ce ți-ai dat seama că nu-l mai ai în buzunar sau în geantă. În cel mai bun caz, s-ar putea ca telefonul să fie doar rătăcit pe undeva și să nu-ți dai seama unde e, dar să-l auzi atunci când sună – asta dacă nu cumva e pe silențios. Într-un caz aproximativ la fel de fericit, telefonul n-a fost furat, ci a ajuns în mâinile unui bun samaritean. Așa ai șanse să îți recuperezi rapid telefonul.

Pe de altă parte, există riscul ca la telefon să nu răspundă nimeni sau, mai rău, telefonul să fie închis după ce efectuezi câteva apeluri. Într-o asemenea situație, e clar că n-o să-ți mai recuperezi telefonul, dar poți face alte câteva lucruri.

Urmărește-ți telefonul

Pentru a-ți urmări telefonul, e important ca aplicațiile necesare să fie configurate înaintea unui asemenea eveniment nefast. Dacă ai un telefon cu Android, poți folosi funcția Find My Device, în timp ce pentru telefoanele cu iOS, vei fi ajutat de Find My iPhone. Fiecare dintre servicii îți arată când a fost folosit ultima oară telefonul, dar și locația curentă a dispozitivului, dacă ai serviciile de localizare pornite. În caz contrar, îți va fi afișată ultima locație cunoscută.

Cu ajutorul celor două servicii poți să-ți contactezi telefonul și să-l faci să sune cu volum maxim, chiar dacă acesta e pe silențios. Poți bloca telefonul și acesta poate afișa un mesaj personalizat, așa că poți spera că dispozitivul va fi returnat. În cazul iPhone, poți să activezi și Activation Lock, care transformă telefonul într-un dispozitiv inutil pentru cel care ți l-a subtilizat.

Ia legătura cu poliția

Cu toate că ai mai multe șanse să găsești un telefon pe o bancă în parc, poți lua legătura cu poliția. Va trebui să depui o plângere pentru furt, iar cel mai important lucru de care ai nevoie este codul IMEI al telefonului. Dacă vrei să fii prevăzător, salvează-ți acum codul din telefon, pe care îl găsești fie în setări, fie dacă apelezi *#06#. În caz că n-ai notat codul IMEI înainte să-ți fie telefonul furat, salvarea ta se află pe cutia dispozitivului, unde găsești codul IMEI scris. Dacă n-ai nici cutie, n-ai noroc.

Poliția poate urmări telefonul după ce a fost efectuată o plângere, dar va fi nevoie de acordul procurorului de caz pentru a demara acest proces. Cu cât poți oferi mai multe detalii despre telefon, dar și despre împrejurările în care acesta a fost furat, cu atât ai mai multe șanse de succes.

Ai auzit, însă, de cazuri în care păgubiții și-au localizat telefonul și chiar au mers la poliție cu aceste informații, fără să primească vreun ajutor real din diverse motive. Speranța moare ultima.

Ia legătura cu operatorul

Indiferent că folosești telefonul cu abonament sau cu o cartelă, e indicat să iei legătura cu acesta și să ceri blocarea numărului de telefon. Această acțiune este reversibilă, așa că dacă îți recuperezi dispozitivul sau dacă vrei să păstrezi numărul de telefon, o poți face ulterior.

Trebuie să fii titular al abonamentului ca să poți solicita blocarea, sau să cunoști câteva date despre cartelă; creditul existent, data ultimei reîncărcări sau ultimele numere apelate pot fi elemente de folos. Și operatorul poate urmări telefonul prin IMEI, dar pentru asta e nevoie ca autoritățile să intre pe fir.

Șterge toate datele din telefonul furat, de la distanță

În cazul în care variantele de mai sus nu te ajută și ești sigur că nu-ți vei mai recupera telefonul, ar fi bine să ștergi de la distanță toate datele de pe dispozitiv. Poți face asta atât cu Find My Device, cât și cu Find My iPhone, amintite anterior.

Cu ajutorul opțiunilor specifice disponibile în fiecare dintre aplicații, poți șterge de la distanță dispozitivele, astfel ca datele personale să nu ajungă în mâini greșite.

Așa te poți pregăti pentru episodul nefast și nedorit în care ai de-a face cu un telefon furat. Nu îți urez să ai parte de așa ceva, dar sper să ai lucrurile puse la punct, ca să-l recuperezi sau ca să-l faci inutil, în funcție de scenariu.