13 mai 2018 | 10:06

Țeapa cu bilete gratuite Wizz Air de care să te ferești pe Facebook

ACTUALITATE
Țeapa cu bilete gratuite Wizz Air de care să te ferești pe Facebook

Wizz Air e, din nou, subiectul unei campanii înșelătoare. Pe scurt, primești bilete gratuite, dacă faci ce spune un mesaj pe Facebook. Deși nicio campanie de tipul acesta nu a fost derulată niciodată de Wizz Air sau alte companii și este evident falsă, asta nu-i oprește pe români să-și ia țeapă.

CERT-RO anunță pe Facebook că toate mesajele care circulă cu promoții Wizz Air sunt false. Același tip de campanie este găzduită pe mai multe site-uri deodată, pentru a fi mai greu de dezmembrat. Centrul susține că a făcut propriile demersuri pentru a bloca aceste site-uri.

Conceptul e simplu. Dai click, te trezești pe un site (de exemplu: zboaragratis.com) și ești pus să treci prin niște întrebări ca să primești biletele. De exemplu, „Ai zburat vreodată cu noi?”. Asta în timp ce ți se spune câte bilete au mai rămas. Sigur, poți completa câte chestionare vrei, că tot nimic primești.

Ideea campaniei de înșelăciune din noiembrie era similară. Primeai invitație pe Facebook, participai la un concurs fictiv și completai un chestionar despre WizzAir. Imediat după completarea lui, utilizatorul era îndemnat să împărtășească această informație cu prietenii săi. Firesc, asta propaga și mai mult mesajul.

Înainte de Wizz Air a fost însă și Tarom ținta unei situații similare. „Tarom Airlines oferă 2 bilete gratis TUTUROR! ca să sărbătorească cea de-a 22-a aniversare!”, acesta era mesajul în care s-au crezut suficienți români care stau pe Facebook. A dat Tarom bilete gratis? Evident că nu, și dacă ar da, ar face-o printr-un regulament bine stabilit, pe care să-l știe toată lumea, și ar presupune ceva efort din partea câștigătorului.

Situația e cu atât mai gravă, cu cât astfel de campanii sunt folosite atât pentru colectare de date, cât și pentru propagat viruși. O atenție sporită, sigur, ar fi suficientă, dar oamenilor, se pare, pur și simplu le e prea greu să cerceteze.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele