Țara care își va opri internetul timp de 24 de ore

Țara care își va opri internetul timp de 24 de ore
Sursa foto: Share America

În cazul în care ești dependent de internet și nu poți să reziști mai mult de jumătate de oră fără să dai un scroll pe Facebook, decizia acestei țări ți se va părea ciudată.

Oficiali din Bali au decis să oprească internetul pentru o zi, cu ocazia noului an numit la ei Nyepi. Această zi este cunoscută la ei și ca Ziua Liniștei, astfel că indonezienii vor sta 24 de ore fără internet. Nyepi este o zi sacră conform calendarului din Bali, țară în care majoritatea populației este de religie hindusă. Chiar și aeroporturile internaționale vor fi închise de Anul Nou.

Anul acesta, autoritățile au vorbit cu companiile de telecomunicații și au decis să oprească internetul. Nyoman Sujaya de la ministerul comunicațiilor a afirmat că toți operatorii de telecomunicații au fost de acord cu această decizie.

Inițiativa aparține grupurilor civile și religioase din Bali și a fost anunțată în urma unei întâlniri a ministerului din Jakarta. Acesta este primul an când internetul va fi oprit, cu toate că inițiativa a fost lansată și anul trecut.

Cu toate acestea, WiFi-ul va funcționa în hoteluri, spitale și instituții care se ocupă cu securitatea țării. Telefoanele și SMS-urile vor funcționa în continuare, dar încă nu s-a luat o decizie în ceea ce privește WiFi-ul din locuințele private.

Indonezia este una dintre cele mai „conectate” țări din lume, cu mai mult de 132 milioane de utilizatori de internet. Guvernatorul Made Pastika a spus că nu îi va face nimănui rău să se abțină o zi de la utilizarea internetului. El a glumit și a zis că nu o să moară nimeni fără internet și a mai adăugat că își va opri dispozitivele de Anul Nou.

Guvernatorul a mai precizat că oprirea internetului poate fi văzută ca și o formă de respect și îi va ajuta pe cetățeni să reflecte în liniște, fără să muncească sau să călătorească.

În seara de Anul Nou locuitorii din Bali fac ritualuri tradiționale de purificare, iar mii de efigii gigante numite ogoh-ogoh sunt scoase pe stradă la paradă. Ele simbolizează răul și de cele mai multe ori sunt arse la sfârșitul paradei. Potrivit obiceiurilor, locuitorii din Bali cred că de Anul Nou spiritele cutreieră insula și de aceea ei trebuie să stea liniștiți pentru a nu atrage atenția demonilor.

Citește și:
Sursa: The Guardian