13 apr. 2018 | 06:30

Țeapa „dedicată” utilizatorilor de Android vizează actualizări false

ACTUALITATE
Țeapa

Dacă ți-ai luat un anumit smartphone cu Android în speranța că vei primi toate actualizările de securitate de la Google, vei fi șocat când vei afla adevărul.

În orice alt context, cuvântul șocant ar putea părea forțat, dar cea mai recentă revelație legată de un număr important de producători de mobile îți arată că se potrivește perfect. Nu de alta, dar nu te-ai fi așteptat că Samsung, Sony, Nokia, Huawei, LG, Motorola sau OnePlus să mintă cu nerușinare când vine vorba de livrarea unor actualizări importante de securitate.

Cu excepția utilizatorilor de telefoane Pixel, aproape nimeni nu se bucură de cele mai noi versiuni de Android. Aceasta a fost realitatea de foarte mult timp și situația neplăcută va continua să fie de actualitate în următorul deceniu. Te-ai fi așteptat totuși ca mâcar atunci când vine vorba de patchuri importante de securitate, creatorii de mobile scumpe să facă o treabă mai bună.

Nu este deloc așa. Degeaba se chinuie Google să publice noi actualizări de securitate în fiecare lună pentru Android menite să remedieze vulnerabilități importante de securitate și buguri de funcționalitate. Nu numai că respectivele patchuri nu ajung la utilizatori. Unii producători s-au angajat să mintă pe marginea subiectului. Îți promit că îți oferă actualizările cu pricina, îți livrează niște update-uri ”din condei”, dar de fapt nu se schimbă nimic. E ca un truc de marketing mincinos cu potențiale consecințe grave pentru securitatea datelor și a intimității tale.

Conform celor de la Android Central, descoperirea pe marginea acestui subiect a fost făcută de Karsten Nohl și Jakob Lell de la Security Research Labs. Situația neplăcută a fost prezentată de curând în detaliu în cadrul conferinței Hack in the Box din Amsterdam. Pentru un raport concludent, au fost analizate aproximativ 1200 de smartphone-uri cu Android de la cei mai mari producători din piață. Pentru mulți dintre ei, actualizările de securitate erau doar un număr în secțiunea de informații din setări, fără modificările reale din spate care ar fi trebuit să vină la pachet cu respectiva cifră. Ca exemplu, Galaxy J3 2016 se lăuda cu 12 actualizări de securitate din 2017, dar faptic, lipseau toate.

Dacă vrei să-ți faci o părere despre gravitatea situației la scară largă, experții în securitate implicați în proiect au creat lista de mai jos. Aceasta ilustrează numărul mediu de patch-uri care figurează ca fiind instalate, dar lipsesc cu desăvârșire de la fiecare producător.

  • 0-1 actualizări lipsă (Google, Sony, Samsung, Wiko)
  • 1-3 actualizări lipsă (Xiaomi, OnePlus, Nokia)
  • 3-4 actualizări lipsă (HTC, Huawei, LG, Motorola)
  • 4+ actualizări lipsă (TCL, ZTE)

În urma dezvăluirilor, cei de la Google au promis că vor lansa o investigație proprie pentru a afla gravitatea înșelăciunilor suferite de utilizatorii de Android.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele