De ce unele dintre cele mai populare suplimente nu te ajută cu nimic
Moda cu suplimentele alimentare este prezentă de câțiva ani buni, iar cei care aleg să-și cumpere așa ceva speră că starea lor de sănătate se va îmbunătăți considerabil.
Odată cu această modă, au apărut și studiile care susțin că „pilulele minune” nu fac prea multe pentru sănătatea ta, iar dovezile în acest sens continuă să se înmulțească. Un studiu realizat la începutul acestui an susținea că cele mai populare vitamine, inclusiv vitamina C și calciul, nu au un beneficiu real pentru sănătatea ta.
Acum, cercetătorii au ales să analizeze pastila care conține ulei de pește, cunoscută sub numele de Omega 3, cu care probabil și tu ai făcut cunoștință în copilărie. Aceasta este populară deoarece este cunoscută la scară largă ca fiind un bun protector împotriva bolilor de inimă.
Un studiu realizat la University of East Anglia contrazice această credință. Cercetătorii spun că acizii grași Omega 3, cum ar fi acidul alfa-linoleic (ALA), acidul eicosapentanoic (EPA) şi acidul docohexanoic (DHA) sunt esențiali pentru sănătatea ta.
Cercetarea la care au participat peste 112.000 de persoane a constatat că suplimentele cu Omega 3, cum este uleiul de pește, nu par să protejeze inima. Participanții a fost repartizați fie să-și crească raportul de acizi grași Omega 3, fie să-și mențină dieta obișnuită timp de un an.
La sfârșit, aceștia au fost evaluați pentru boli ale inimii și circulației. Rezultatele nu au arătat o diferență semnificativă în ceea ce privește ratele de deces: 8,8% în cazul celor care au luat Omega 3, comparativ cu 9% din grupul de control.
De asemenea, nu a existat o diferență semnificativă în ratele de infarct sau accident vascular cerebral. Lee Hooper a condus studiul și spune că rezultatele au arătat că există puține dovezi că pastilele cu Omega 3 chiar sunt benefice pentru inimă sau pentru reducerea riscului de deces.