Site-ul care te-a învățat să explorezi internetul va fi închis

Site-ul care te-a învățat să explorezi internetul va fi închis

De-a lungul anilor, am scris de mai multe ori despre StumbleUpon, dar se pare că unul dintre site-urile mele preferate își dă obștescul sfârșit.

Am descoperit StumbleUpon înainte de Facebook, Twitter sau alte rețele de socializare. Mi s-a părut miraculos. Intrai pe site, îți creai un profil folosind adresa de email, defineai câteva domenii de interes și apăsai pe butonul Stumble – împiedică-te. Imediat, din colțuri nebănuite ale internetului, îți erau oferite pagini web care, de cele mai multe ori, reușeau să te țină prins, să te fascineze.

Printr-un deget orientat în sus, îți manifestai aprecierea pentru o pagină și atrăgeai atenția algoritmului din spatele StumbleUpon că îți dorești mai multe astfel de pagini web. Printr-un deget orientat în jos, făceai exact reversul. În scurt timp, fiecare click pe Stumble îți afișa doar pagini perfecte pentru pierderea timpului într-un mod mai mult sau mai puțin constructiv. Dintr-un punct de vedere, intrai în același cerc vicios în care te bagă acum YouTube sau Wikipedia, doar că se întâmpla cu mult timp înainte de unele dintre cele mai populare website-uri de pe internet.

Co-fondatorul StumbleUpon a anunțat că va închide îndrăgitul serviciu online la 16 ani după ce a ajutat la înființarea sa în 2002. Partea bună este că Garrett Camp propune o alternativă la defunctul serviciu. Mix.com este creat de aceeași persoană responsabilă de StumbleUpon și, cel puțin în teorie, ar trebui să fie mai bun. Camp a afirmat că toate lecțiile pe care le-a învățat din administrarea StumbleUpon pe parcursul anilor au fost implementate din start în Mix.com.

Ca să-ți faci o idee despre rolul pe care l-a jucat StumbleUpon în istoria internetului, trebuie să ai în vedere că a fost folosit de peste 40 de milioane de utilizatori de-a lungul timpului și a generat aproximativ 60 de miliarde de sugestii web prin intermediul butonului Stumble.

Toate conturile de pe StumbleUpon împreună cu site-urile salvate vor fi transferate pe Mix.com pe parcursul următoarelor luni. Dacă te încântă premisa, poți să te autentifici pe noul site și să confirmi tranziția tuturor datelor dintr-o parte în alta într-o manieră cât se poate de facilă.

Citește și: