Stephen Hawking și pariuri celebre: o revistă pentru adulți și 100 de dolari
Stephen Hawking a murit la 76 de ani, dar a lăsat în urma lui o istorie pentru următoarele secole. Pe lângă munca de cercetare, viața lui a fost marcată și de două momente umane și frumoase.
Stephen Hawking s-a născut pe 8 ianuarie 1942 și a murit pe 14 martie 2018. Ca o coincidență care închide un cerc, datele morții și nașterii au fost legate de două mari nume din știință: Galileo Galilei și Albert Einstein.
Stephen Hawking s-a născut în ziua în care se împlineau 300 de ani de la moartea lui Galileo Galilei. A murit în ziua în care se împlineau 139 de ani de la nașterea lui Albert Einstein. A lăsat în urmă o cercetare fără precedent în domeniul găurilor negre, dar a ridicat și întrebări filosofice despre unde mergem, care e viitorul care ne așteaptă.
Ai putea spune că e britanic și, implicit, s-a născut cu simțul umorului. De unde, probabil, și cele două pariuri umane și frumoase prin care s-a remarcat publicului larg. Stephen Hawking a pierdut, în numele științei, un abonament pe-un an la revista Penthouse și 100 de dolari.
Stephen Hawking a plătit unui coleg un abonament pe un an la revista pentru adulți Penthouse
În noiembrie 1972, a fost descoperit un obiect – denumit Cygnus X1 – și reprezenta prima sursă de raze X din constelația Lebăda. De fapt, au fost detectate doar razele X. Dar nimicul care exista consuma materie de la o gigantă albastră (o stea imensă, albastră, firesc). Toate informațiile sugerau că Cyg. X1 era prima gaură neagră descoperită, după cum detaliază Science Friction.
Stephen Hawking lucra deja în domeniu (în care s-a și remarcat) și s-a gândit că, dacă Cygnus X1 nu e o gaură neagră, măcar să câștige ceva.
În decembrie 1974, el a pus un pariu îndrăzneț și amuzant. „Deoarece Stephen Hawking e atât de implicat în teoria generală a relativității și în găurile negre, și dorește o poliță de asigurare, în timp ce lui Kip Thorne îi place să trăiască intens fără o poliță de asigurare, se certifică prin prezenta că: Stephen Hawking pariază un abonament de un an la Penthouse împotriva lui Kip Thorne, care pariază un abonament pe patru ani la Private Eye, unde miza este că Cygnus X1 nu conține o gaură neagră cu masa peste limita Chandrasekhar.”
În 1990, Stephen Hawking n-a primit colecția de Private Eye. În schimb, Thorne s-a bucurat un an de Penthouse. „Câștigătorul” s-a trezit cu revista acasă, spre surpriza soției și copiilor. Totuși, într-o notă mai serioasă, confirmarea l-a ajutat enorm pe Hawking. Teoriile sale la care lucra încă din anii ’90 au fost confirmate și fizica a mers un pic mai înainte cu demersurile sale de a ne explica lumea.
Cei 100 de dolari pierduți de Stephen Hawking
În vara lui 2012, „particula Dumnezeu” a fost descoperită la CERN. Aceasta este cunoscută și drept bosonul Higgs. Un an mai târziu, Peter Higgs şi Francois Englert au primit Premiul Nobel pentru fizică, după identificarea şi descoperirea „particulei Dumnezeu”, care explică formarea Universului.
Stephen Hawking n-a fost departe nici de această descoperire. El a explicat pentru BBC, în iulie 2012, că această reușită a fizicii l-a costat 100 de dolari. Asta a fost miza unui pariu pe care l-a făcut cu Gordon Kane de la Universitatea din Michigan (Statele Unite ale Americii). Hawking, înainte de anunțul oficial, a crezut că CERN nu va găsi nimic important.
[readmore]
Ca fapt divers, acest Nobel a mai avut o bizarerie. În momentul când i-a fost acordat premiul, Higgs nu a fost de găsit. Academia Suedeză pentru Ştiinţe nu l-a găsit la telefon şi a declarat că Higgs s-a retras o perioadă. Dar cum a aflat cercetătorul de Nobel? A fost oprit pe stradă de o vecină.