În sfârșit, statul român te învață: Cum să nu mai pici în plasa hackerilor
Statul român, prin intermediul CERT-RO, s-a prins că ransomware-ul este o problemă, așa că a pus la punct un ghid prin care să te ajute să te ferești de asemenea riscuri.
Atacurile ransomware au definit securitatea cibernetică în 2017. Am avut de-a face cu atacuri la scară largă, diferite de cele întâlnite ocazional în cercuri restrânse. Probabil îți amintești de WannaCry, cel mai celebru atac cibernetic al anului trecut. S-a scris mult despre el pentru că a reprezentat o oarecare noutate la nivel mondial, prin prisma amplorii.
Cei de la CERT-RO vor să te ajute să te ferești de asemenea atacuri, pentru că nimănui nu i-ar plăcea să trimită câteva sute de dolari unui anonim, ca să îi fie deblocate datele de pe calculator. Tocmai de aceea, au alcătuit un mic ghid, segmentat în trei capitole, despre ce este un ransomware, despre măsuri de prevenție, dar și despre măsuri de eradicare și limitare a efectelor.
La capitolul măsuri de prevenție sunt descrise zece lucruri pe care le poți face pentru a te feri de asemenea atacuri. Firește, se începe cu sfatul general care te încurajează să fii precaut, dar și cu îndrumarea de a face backup-uri pentru datele pe care le ai. Totuși, ai parte și de sfaturi ceva mai complexe, cum ar fi să dezactivezi execuția programelor din foldere ca %AppData% și %Temp%.
În ceea ce privește măsurile de eradicare și limitare a efectelor, ai parte de opt sfaturi care ar trebui să te ajute. Din nou, primești sfaturi simple, dar și unele ceva mai complexe; ești sfătuit să închizi calculatorul, dar și să realiezi o captură de memorie RAM, sau o copie a HDD-ului.
Per total, ghidul celor de la CERT-RO, pe care îl poți citi aici, e binevenit, cu toate că ar fi fost mult mai apreciat cândva anul trecut.