Statistici și curiozități despre accidente rutiere pe care să le știi
Pe șoselele de la noi și din întreaga lume accidentele rutiere sunt la ordinea zilei. În țările mai puțin dezvoltate, numărul victimelor accidentelor auto este și mai mare.
Faptul că la nivel mondial se produc zilnic aproximativ 165.000 de automobile face ca odată cu numărul de mașini de pe străzi și numărul accidentelor rutiere să crească. Așa că ți-am adunat câteva curiozități pe care să le știi.
O statistică efectuată de o companie de asigurări arată că aproximativ 40% din accidentele rutiere sunt cauzate de consumul de alcool. Apoi, în fiecare zi, la nivel mondial, aproximativ 15 pietoni din rândul elevilor sunt uciși chiar de mașinile destinate să-i ducă și să-i aducă de la școală.
Conform cercetărilor, cele mai multe accidente rutiere se produc sâmbătă seara între miezul nopții și trei dimineața. Atunci când un conducător auto folosește telefonul, în special ca să scrie mesaje, în timp ce conduce, șansele să producă un accident cresc cu aproximativ 400%.
La fiecare 12 minute se produce un accident care are ca rezultat pierderi de vieți omenești. Iar în jur de 1,3 milioane de oameni mor anual în accidente auto, accidentele rutiere fiind cea de-a noua cauză de deces la nivel mondial.
Bărbații produc de două ori mai multe accidente decât femeile și zilnic au loc în jur de 3.287 de accidente mortale în lume. Principala cauză a decesului tinerilor cu vârste cuprinse între 19 și 25 de ani, sunt accidentele rutiere.
În aproximativ unul din 100 de accidente rutiere, mașinile implicate iau foc și este nevoie de intervenția pompierilor. În Statele Unite ale Americii, o țară cu peste 300 de milioane de locuitori, 4.378 de pietoni mor pe an loviți de automobile.
Cel mai amplu accident rutier din România a avut loc în anul 1980. Atunci, 48 de oameni au murit după ce un autobuz supraaglomerat s-a răsturnat într-o mlaştină pe drumul ce leagă Suceava de Botoşani.