Aplicația creată de startup-ul care a devenit cel mai valoros din lume
De ceva timp, Uber este cunoscut ca fiind startup-ul cel mai valoros din lume, însă acest lucru se va schimba. Un dezvoltator de aplicații cucerește locul întâi.
În urmă cu șase ani, când Zhang Yiming căuta investiori pentru o aplicație agregatoare de știri cu ajutorul inteligenței artificiale aceștia erau sceptici.
Întrebarea era: cum putea un inginer software de 29 de ani să depășească portalele de știri operate de giganți precum Tencent Holdings și să poată produce un profit când nici măcar Google nu a reușit.
Zhang, 35 de ani, le-a dovedit că au greșit atunci când nu au investit în compania lui. Astăzi, Bytedance Ltd este pe cale să fie evaluate la peste 75 de miliarde de dolari, depășind Uber și astfel devenind cel mai valoros startup din lume, potrivit informațiilor CB Insights.
Ultimul investitori care vrea să profite de pe urma Bytedance este Softbank Group care plănuiește să investească 1,5 miliarde de dolari.
„Cel mai important lucru este că nu suntem un business de știri. Suntem mai degrabă un business în domeniul căutării și o rețea socială. Facem lucruri inovatoare, nu doar copiem o companie din SUA”, a declarat Zhang într-un interviu acordat în 2017.
Ceea ce Zhang a realizat acum șase ani era faptul că utilizatorii chinezi se chinuiau să găsească informații relevante în mare parte din cauza cenzurii impuse de autorități. Aplicația Jinri Toutiao nu a ocolit cenzura, ci Zhang s-a folosit de inteligența artificială pentru a le oferi conținut utilizatorilor. Echivalentul din vest cel mai apropiat la vremea aceea era news feed-ul lui Facebook.
Platforma a fost lansată în august 2012 și analizează ceea ce utilizatorii citesc și ceea ce căuta și le oferă astfel alte articole și alt conținut pe baza acestor informații. Din ce în ce mai mulți oameni au început să o folosească și din ce în ce mai mult timp era petrecut pe platformă. La mijlocul anului 2014 avea o bază de utilizatori activi zilnici de 13 milioane de oameni.
Totuși, marele succes al companiei avea să vină de la video. În septembrie 2016 a fost lansat Tik Tok ( cunoscută local drept Douyin), o aplicație care le permitea utilizatorilor să filmeze și să editeze clipuri, să adauge filtre și să le distribuie pe platformele de socializare. Aplicația a devenit un hit într-atât de mult încât WeChat a blocat accesul direct.
La un an distanță, Bytedance a cumpărat Musical.ly (o aplicație asemănătoare pentru filmare și editare video) pentru 800 de milioane de dolari. Acum, Musical.ly este integrată în Tik Tok și împreună au aproape 500 de milioane de utilizatori. Am verificat și noi aplicația Tik Tok și am fost impresionați de cât de ușor este de folosit și ce opțiuni are la dispoziție. De aceea, nu ar fi exclus ca în curând să vedem astfel de opțiuni integrate și în aplicațiile populare precum Instagram sau Facebook.
Totuși, la fel ca și Uber, compania are probleme în a face profit și încă are o problemă în a transforma milioane de vizualizări în dolari.