06 feb. 2018 | 19:05

Start-Up Nation: cât de legală e vânzarea proiectelor pe OLX

ACTUALITATE
Start-Up Nation: cât de legală e vânzarea proiectelor pe OLX

Câteva sute de proiecte Start-Up Nation au ajuns pe OLX ca să fie vândute. Ministrul a spus că e în regulă, e spirit antreprenorial. Am întrebat un avocat ca să vezi dacă legislația îi oprește cumva pe vânzători.

Start-Up Nation a fost gândit ca un program susținut de stat prin care să fie dezvoltate mici afaceri. A pornit, au fost înscrise proiecte și unele au fost câștigătoare. Unii antreprenori s-au gândit că fac mai repede bani din vânzare decât din implementare. Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, condus de Radu Oprea, a spus, oficial, că cei care preiau aceste proiecte trebuie să fie conștienți de un fapt. Planul de afaceri este unul gândit pentru altcineva și nu este neapărat cel mai potrivit pentru ei.

Dincolo de acest detaliu, realitatea e că legal nu pot fi opriți cei care vor să vândă proiectele Start-Up Nation. Avocatul Adrian Decianu a explicat pentru PLAYTECH în ce cadru legal se desfășoară programul și care sunt obligațiile celor care câștigă. „În ceea ce privește anunțurile de vânzare a părților sociale din societățile care beneficiază de un proiect Start-Up Nation, precizez că vânzarea respectivă este posibilă, nefiind interzisă de legislația care stabilește condițiile de accesare a fondurilor. Beneficiarii fondurilor sunt societățile, nu asociații lor, sens în care vânzarea părților sociale este liberă“, a declarat acesta.

„Legislația aferentă nu stipulează expres acest drept, regula de redactare a actelor normative prevede doar stipularea interdicților. Altfel spus, ceea ce nu este interzis este permis. Astfel, e asigurată respectarea dreptului de proprietate. Pentru anumite fonduri europene, la accesarea cărora se acordă punctaj și în funcție de persoana asociaților, există obligația menținerii structurii asociaților până la finalizarea proiectului“, a completat Decianu. În acest context, da, proiectele Start-Up Nation ajung pe internet, la vânzare, dar asta nu înseamnă că exista vreo piedică în acest sens.

Ce a spus ministrul despre vânzarea proiectelor Start-Up Nation

Pe 5 februarie, ministrul a dispus monitorizarea tuturor proiectelor din programul Start-Up Nation. El consideră că este important să crească atractivitatea programului pentru antreprenori și să simplifice, în ediția 2018, accesul la finanțare. „Vom intensifica ritmicitatea consultărilor cu mediul de afaceri pentru a adopta, împreună cu acesta, soluții de fluidizare a procedurilor pentru întreprinzătorii care văd în Start-Up Nation șansa reală de a-și îndeplini visul de a deveni antreprenori de succes, de a avea un nivel de trai ridicat și o viață mai bună“, a declarat Radu Oprea.

[readmore]

În ceea ce privește performanța ediției Star-Up Nation din 2017,  au fost aprobate 4.290 credite punte cu BCR, Banca Transilvania și CEC. La Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM au fost transmise 3.754 de dosare, din care 1.764 au fost aprobate de FNGCIMM. Nu în ultimul rând, mai sunt 383 de dosare în analiză la bănci.

La Agențiile pentru IMM, Atragere de Investiții și Promovare Export, au fost depuse documentele de către beneficiari, pentru plata efectivă, 862 deconturi. Asta înseamnă că beneficiarii care au semnat acorduri de finanțare au finalizat achiziția. Dintre acestea, 595 au fost aprobate la nivelul agențiilor, 453 au fost plătite, 142 sunt în certificare (vizita la fața locului) la băncile partenere și 267 în verificări și clarificări în cadrul agențiilor teritoriale.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele