06 oct. 2018 | 19:07

Cum ar putea să dispară standardele ridicole de frumusețe de pe net

ACTUALITATE
Cum ar putea să dispară standardele ridicole de frumusețe de pe net

Oriunde ai privi pe Facebook sau Instagram, vei vedea poze cu femei cu sânii umflați, abdomenul plat, fundul mare, picioarele suple și fără celulită. Pe de o parte, multe au operații estetice. Pe de altă parte, nu există poză de acest gen pe rețelele sociale care să nu fi fost editată excesiv înainte să fie publicată.

Ca un rezultat direct, am dezvoltat o cultură a vanității imensă, în care suntem îngropați bine și din care nu vom ieși prea curând. Mulți ajung să creadă că fotografiile postate de cele care se autointitulează influenceri sunt reale. Pe de o parte, femeile normalizează falsitatea ipocrită a altor femei, iar bărbații pun o presiune ridicolă pe celălalt gen de a arăta nenatural. Nimeni nu iese prea fericit din toată treaba asta, după cum e lesne de înțeles.

Cercetătorii de la Ohio State University au descoperit însă o modalitate de a reduce impactul negativ pe care îl au fotografiile retușate de pe rețelele sociale. Este atât de simplă încât pare stupidă, doar că nu e. Ei au ajuns la concluzia că, dacă fotografiile editate sunt etichetate în prealabil cu „editat”, atunci impactul negativ se reduce.

În cadrul studiului, 360 de studente au fost rugate să se uite la 45 de selfie-uri pe Instagram, în care apăreau femei slabe, îmbrăcate sumat. Jumătate din participante au văzut poze care erau marcate cu eticheta de „editat”, pe când celelalte nu au văzut vreo etichetă de acest gen.

Participantele care văzuseră imaginile etichetate au fost mai puțin predispuse să fie de acord cu afirmația „Femeile tinere sunt mai atractive decât alte femei”. Cercetătorii au dedus de aici că etichetarea fotografiilor editate ca atare le poate transmite femeilor să nu internalizeze niște standarde de frumusețe bazate pe iluzii și falsitate.

„Fotografiile au mai puțină influență dacă femeile le văd ca fiind editate, așa că indiciile că imaginile au fost alterate ar putea să reducă efectele negative ale imaginilor cu idealuri slabe”, a zis cercetătorul principal, Megan Vendemia.