Imagini fabuloase direct de pe un asteroid, făcute de sondele japoneze
Japonezii progresează rapid în ceea ce privește explorarea spațiului. În a doua decadă a lunii septembrie, niște sonde spațiale japoneze trimise în spațiu au realizat câteva fotografii interesante direct de pe un asteroid.
Dacă cercetarea spațiului s-ar baza exclusiv pe trimiterea în cosmos a oamenilor, progresul ar fi extrem de lent, iar riscurile ar depăși cu mult rata succesului unor misiuni unde nu e neapărat nevoie de echipaj uman.
Prin urmare, toate agențiile spațiale ale momentului și-au trimis în spațiu sonde și vehicule spațiale cu scopul de a explora ce se află dincolo de granițele celeste ale Pământului. Și multe misiuni se încheie cu succes.
Unele sonde au fost trimise în misiuni foarte ambițioase și avem aici în vedere Curiosity Rover care-și urmează cursul de explorare pe Marte sau Sonda Solară Parker, care trebuie să se apropie cât mai mult de Soare și să o fotografieze.
Agenția Spațială Japoneză JAXA însă, și-a trimis două rovere direct pe un asteroid, operațiune care este mult mai dificilă decât ar părea. În spațiu, aproape totul se mișcă, dar nu la fel ca asteroizii, ale căror forme neregulate, dimensiuni masive și viteze impresionante ar putea zdrobi instantaneu orice vehicul spațial trimis de pământeni.
Totuși, două rovere japoneze Minerva au reușit să se prindă de un asteroid și chiar au surprins, pentru prima dată, câteva fotografii direct de pe corpul celest.
Imaginile sunt departe de a fi precum cele cu care ne-au obișnuit NASA până acum, adică deosebit de complexe și care-ți dezvăluie o infinitate ce-ți taie respirația. Fotografiile surprinse de roverele japoneze sunt cadre în mișcare, destul de neclare deoarece asteroidul nu avea o poziție stabilă, iar sondele au fost de câteva ori lovite chiar în momentul în care au “apăsat” pe shutter. Există însă și o imagine mai clară și o poți vedea în articol.
Operațiunea de aterizare pe asteroid s-a desfășurat pe 21 septembrie și a fost un succes doar pentru două dintre sondele Minerva. Altele au fost distruse în timpul misiunii. Întoarcerea pe Pământ a fost programată în 2020, când ar trebui să se întoarcă cu cât mai multe informații utile despre spațiu.