Șoferii fără sancțiuni vor primi puncte bonus. La ce le poți folosi?
Cine s-ar fi putut gândi că și șoferii care nu încalcă regulile de circulație vor avea de câștigat? Ei bine, aleșii neamulului vor ca șoferii care nu acumulează niciun punct de penalizare în decursul unui an calendaristic să primească puncte bonus.
Un proiect legislativ inițiat la Senat prevede ca șoferii care nu acumulează niciun punct de penalizare în decursul unui an să primească puncte bonus, astfel încât aceștia să nu rămână fără dreptul de conducere dacă au cumulat 15 puncte de penalizare anul următor.
Legea prevede acum ca în cazul cumulului de 15 puncte de penalizare, dreptul de a conduce o mașină este suspendat pentru 30 de zile, cu reținerea permisului de conducere, lucru pe care politicienii vor să-l schimbe cu orice preț. Astfel, conducătorii auto care au circulat exemplar vor rămâne fără permis doar dacă vor strânge în anul următor 17 puncte de penalizare.
Șoferii vor primi puncte bonus ca-n afară
Cei care au inițiat legea cu pricina spun că au avut ca sursă de inspirație o lege din Occident, acolo unde cei ce nu încalcă regulile de circulație pot fi recompensați. În acest mod, șoferii din România vor fi încurajați să conducă preventiv și să evite, astfel, sancțiuni pe parcursul unui an.
„Persoanele fizice și juridice care în decursul unui an calendaristic nu au fost sancționate și nu primit punct de penalizare, vor primi ca bonus, pentru anul următor, 2 puncte, față de pragul de 15 puncte pentru care se suspendă exercitarea dreptului de a conduce”, se arată în proiectul de lege.
Pentru un moment inițiativa legislativă a fost depusă în dezbatere publică în procedură de urgență la Senat, care este prima cameră sesizată.
Amenzile pentru șoferii care încalcă legea au crescut
Majorarea salariului minim brut pe economie, în 2018, de la 1.450 lei la 1.900 de lei, a atras după sine şi o creştrere cuantumului amenzilor de circulaţie. Valoarea punctul de amendă se calculează în funcţie de salariul minim.
Astfel, creșterea salariul minim brut pe economie cu 31%, aduce o creştere şi în cuantumul amenzilor de circulaţie, tot cu 31%. Astfel, valoarea unui punct-amendă a ajuns la 190 de lei, de la 1 ianuarie 2018.
Cea mai mică amendă e de 570 de lei și două-trei puncte de penalizare și se aplică pentru lipsa centurii, iar cea mai mare ajunge la 2.900 de lei și se aplică pentru lipsa ITP-ului.