Sfârșitul Soarelui va fi spectaculos, dar pe Pământ va aduce apocalipsa
Nu vom fi acolo să vedem asta, dar când Soarele va ajunge la sfârșitul vieții sale, va produce o explozie masivă numită nebuloasă planetară. Cercetătorii zic că nici Pământul nu va prinde acele vremuri.
În câteva miliarde de ani, Soarele va deveni un gigant roșu atât de mare, încât ne va „înghiți” planeta, dar Pământul va deveni nelocuit mult mai devreme decât atât. În aproximativ un miliard de ani, Soarele va deveni suficient de fierbinte pentru a fierbe oceanele.
În prezent, Soarele este caracterizat ca o stea care se află într-o „secvență principală”. Asta înseamnă că este în cea mai stabilă etapă a existenței sale, în care transformă hidrogenul din interiorul său în heliu.
Pentru o stea de aceste dimensiuni, faza durează puțin peste 8 miliarde de ani. Sistemul nostru solar are 4,5 miliarde de ani, deci Soarele a trecut de jumătatea acestei faze stabile.
După cele 8 miliarde de ani, viața Soarelui devine mai complicată. Lucrurile se vor schimba deoarece Soarele va epuiza hidrogenul din interiorul său și va rămâne doar cu heliul. Însă problema este că miezul Soarelui nu este destul de fierbinte sau dens pentru a arde heliul.
În cazul unei stele, forța gravitațională trage toate gazele spre centru. Când steaua are hidrogen pentru a arde, crearea heliului produce suficientă presiune exterioară pentru a echilibra forța gravitațională. Dar când steaua nu mai are nimic de ars în nucleu, forțele gravitaționale devin mai puternice.
În cele din urmă, forța va comprima centrul stelei, încât aceasta va începe să ardă hidrogenul din jurul nucleului mort, care este încă plin de heliu. De îndată ce Soarele va începe să ardă mai mult hidrogen, va intra în faza de „gigant roșu”.
Este de înțeles că Pământul nu va supraviețui expansiunii Soarelui. Însă problema Pământului este alta – se va confrunta cu alte obstacole înainte să se dezintegreze.
Chiar înainte ca Soarele să termine arderea hidrogenului, vor avea loc schimbări al nivelul planetei noastre. Luminozitatea Soarelui crește cu 10% la fiecare miliard de ani, iar asta duce și la creșterea cantității de căldură pe care o emană. Pe măsură ce Pământul este încălzit, apa va începe să se evapore. Deci creșterea luminozității Soarelui va fi catastrofică pentru planeta noastră.