Skype ajunge în secolul 21 cu o măsură de securitate vitală

Skype ajunge în secolul 21 cu o măsură de securitate vitală

Majoritatea aplicațiilor de chat pe care le ai pe mobil suportă criptarea mesajelor și a apelurilor. Până de curând, Skype a fost însă excepția de la regulă.

Pentru ca ceea ce discuți în format digital să nu fie interceptat cu ușurință de către autorități sau hackeri malițioși, creatorii mai multor programe de chat și VoIP au introdus in-app în ultimii ani posibilitatea criptării conversațiilor. Astfel, poți sta liniștit că doar tu și interlocutorul tău aveți acces la informațiile pasate dintr-o parte în alta.

Skype a fost precursorul unor programe precum WhatsApp sau Facebook Messenger, într-o perioadă în care Facebook se afla încă la început. Cu toate acestea, șansele sunt infime ca serviciul celor de la Microsoft să mai atingă vreodată praguri de popularitate de un miliard de utilizatori. Asta nu înseamnă însă că gigantul din Redmond nu continuă să facă investiții în îndrăgita aplicație de chat.

Cel mai recent update pentru Skype a fost anunțat în urmă cu câteva zile și implică introducerea suportului pentru criptarea conversațiilor la ambele capete (end-to-end). Pentru ca aceste schimbări importante să fie implementate într-un mod cât mai sigur și eficient, s-a solicitat ajutorul din partea creatorilor aplicației Signal.

Este important de reținut că posibilitatea criptării conversațiilor este disponibilă doar dacă optezi pentru Skype Private Conversations. Deși sunt mult mai sigure decât dialogurile obișnuite, acelea sunt limitate la doar două persoane participante. Criptarea end-to-end nu funcționează în discuții de grup.

Pentru a iniția o conversație privată cu cineva, este suficient să apeși pe + în dreapta sus și, dintre opțiunile puse la dispoziție, să optezi pentru New Private Conversation. După ce ai ales contactul de la capătul firului, respectivul va primi o invitație din partea ta și trebuie să o accepte înainte să începeți să discutați fără emoții. Conversațiile private de pe Skype încep și se termină pe aceleași dispozitive. Dacă unul dintre participanții la chat schimbă aparatul, conversația trebuie inițiată din nou. Mai mult decât atât, conținutul discuțiilor protejate nu se va reflecta niciodată în notificări pe ecranul telefonul.

Citește și: