10 sept. 2018 | 19:55

Sfaturile care îți pot salva viața într-un dezastru natural catastrofal

ACTUALITATE
Sfaturile care îți pot salva viața într-un dezastru natural catastrofal

Anul 2017 a stabilit un nou record pentru dezastrele naturale, conform Business Insider – mii de oameni au murit în urma uraganelor Harvey, Irma și Maria, cutremurelor din Mexic și Iran și ploilor musonice din sudul Asiei.

În 2018, alte câteva mii de oameni au murit în urma incendiilor din Grecia, inundațiilor din Japonia, furtunilor de nisip din India și cutremurului din Papua Noua Guinee. Social media și rapiditatea cu care circulă informațiile par să ne sugereze că sunt mai multe dezastre ca oricând. Oricum ar fi însă, este esențial să știi ce ai de făcut în cazul în care un dezastru natural lovește.

Evită să folosești apa contaminată pentru băut și spălat

În urma dezastrelor naturale, apa poate să se contamineze. Spre exemplu, inundațiile umplu apele de chimicale, gunoaie, fecale și deșeuri animale. Ideal este să ai o sursă de apă îmbuteliată sau, dacă nu, măcar fiartă. Totuși, dacă apa a fost contaminată deja cu chimicale toxice, fierberea nu o va salva vreodată.

Caută să nu transpiri foarte mult dacă nu ai prea multă apă

Dacă nu ai prea multe surse de apă potabilă, încearcă să minimizezi cât transpiri. Pentru a face asta, co-fondatorul Weather Underground, Jeff Masters, a explicat că e bine să reduci activitatea fizică și să te ascunzi de soare, potrivit National Geographic. Dacă este posibil, e bine să porți haine largi, din materiale ușoare. Masters a mai spus că în aceste situații pălăriile, ochelarii de soare și mănușile ajută, de asemenea.

Încearcă să păstrezi un dispozitiv radio cu tine

În urma dezastrelor naturale, liniile telefonice de comunicații pot cădea. Pentru asemenea situații, e bine să ai cu tine un dispozitiv radio care să funcționeze pe baterii. Transmisiunile radio îți pot transmite informații care să fie vitale pentru tine.

Dacă ești într-un mediu rece sau ud (sau amândouă), caută să te izolezi termic

Pentru a-ți păstra temperatura corpului la un nivel normal, caută să te izolezi termic. Poți să îți bagi pe sub haine aproape orice e mai la îndemână – hârtii mototolite, frunze, folii de plastic. Un alt lucru care te poate ajuta este să te îmbrățișezi cu cineva, amândoi având cât mai puține straturi de haine, pentru a face schimb de căldură corporală.

Nu îți închide animalele în casă

Tendința multor stăpâni de animale este să le închidă pe acestea în casă, pentru a le proteja. Animalele au însă șanse mai mari de a supraviețui dezastrelor naturale dacă sunt libere, mulțumită abilității lor de a înota și de a se cățăra. Dacă sunt legate însă, șansele lor scad dramatic, pentru că nu au unde să fugă să se adăpostească.