Senzorul de amprentă al telefonului ar putea fi păcălit de inteligența artificială
Senzorii de amprentă ai telefoanelor sunt destul de siguri, însă în viitor, această metodă de autentificare ar putea fi păcălită de inteligența artificială.
Parolele complicate nu sunt neapărat cel mai bun ajutor pentru securitate. Pe de-o parte, ne e destul de greu să creăm parole dificile, iar pe de altă parte, e și mai greu să le reținem fără să fie nevoie să le salvăm undeva. Codurile PIN sau modelele de deblocare de pe telefoane sunt și mai nesigure.
Problemele astea s-au rezolvat cu ajutorul autentificării biometrice, mai ales în forma senzorilor de amprentă. Cercetătorii de la New York University și Michigan State University, însă, au dubii cu privire la securitatea acestei tehnologii. ”Senzorii de amprentă sunt, în continuare, un element de securitate puternic, dar majoritatea sistemelor nu verifică dacă amprenta vine de la o persoană reală, sau dacă e vorba de o replică”, spune Phillip Bontrager, autor principal al studiului.
Problema o reprezintă modul de funcționare al senzorilor de acest fel. În loc să folosească o amprentă completă, majoritatea senzorilor folosesc amprente parțiale pentru a confirma identitatea. Multe dispozitive îți permit să salvezi mai multe amprente, iar o potrivire parțială pentru acestea este suficientă pentru a confirma identitatea.
Cercetătorii au folosit aceste cunoștințe pentru a crea un algoritm de învățare automatizată care generează amprente sintetice. Acestea pot fi folosite prin colectarea de imagini de amprente stocate în sisteme accesibile. Dacă asta se întâmplă, cercetătorii sugerează că poate urma un atac de tipul brute force, prin care se testează toate amprentele din sistem până ce una deblochează ceea ce trebuie deblocat.
Momentan, sistemul nu a fost folosit pe dispozitive reale, fiind pur ipotetic. Totuși, cercetarea ar putea fi continuată, cu rezultate ceva mai revelatoare despre securitatea senzorilor de amprentă.