12 apr. 2018 | 13:00

Dacă ți-ai dorit vreodată un selfie 3D, Bellus3D e soluția

ACTUALITATE
Dacă ți-ai dorit vreodată un selfie 3D, Bellus3D e soluția

Bellus3D este o nouă aplicație de iPhone X care este capabilă să realizeze un model 3D al feței tale, de parcă ar fi desprins dintr-un joc video.

Expresiile realiste și gesturile cât se poate de umane sunt transpuse în jocuri video prin intermediul unor sisteme complexe de motion capture sau captură a mișcării. Acelea implică înregistrarea poziției în spațiu 3D a fiecărui punct de pe fata ta cu ajutorul unor camere profesionale. La pasul următor, poziția acelorași puncte este asociată unui model 3D virtual. Ultimul pas implică asocierea unei texturi realiste cu modelul 3D și definirea unor parametrii de reflexie și refracție a luminii pentru noua suprafață. În acest fel, fața respectivă tinde să pară destul de verosimilă.

Pentru a crea un model 3D în deplasare din fața ta, o companie mai puțin cunoscută a pierdut câțiva ani lucrând la o cameră dedicată destul de scumpă. Acum, Bellus3D a transpus tehnologia proprietară într-o aplicație de iPhone X. Rezultatele sunt surprinzător de realiste, fără să mai fie nevoie de hardware suplimentar. Sunt suficienți senzorii și camerele folosite pentru FaceID.

Bellus3D s-a prezentat la CES 2018 cu un proiect de cameră pentru scanare 3D a fețelor umane ce ar trebui să poate fi achiziționată la un moment dat cu 500 de dolari. Spre surprinderea celor care au urmărit evoluția companiei, Bellus3D a lansat în beta o aplicație de iPhone X ce poate fi experimentată gratuit și face același lucru. Sunt șanse foarte mari ca în variantă finală să coste o avere, dar până atunci, te poți înscrie la această adresă pentru a o testa gratuit.

Cei de la TheVerge au avut ocazia să experimenteze întregul concept, iar rezultate sunt remarcabile. După ce finalizezi procesul de captură ce implică mișcarea feței într-o direcție circulară, este înregistrată poziția a nu mai puțin de 250.000 de puncte de referință.

Câteva fotografii de înaltă rezoluție cu fața ta sunt ulterior modelate pe scheletul 3D imortalizat la pasul anterior. În final, rezultatul un pic terifiant poate fi postat pe Facebook, iar asta e cel mai important. În teorie, la un moment dat, va exista și un mijloc pentru exportarea modelului în alte aplicații de proiectare și editare 3D. Momentan însă, nu sunt disponibile respectivele opțiuni adiționale.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele