27 apr. 2018 | 14:03

Piramida de la Giza, detronată: creația mai veche decât minunea din Egipt

ACTUALITATE
Piramida de la Giza, detronată: creația mai veche decât minunea din Egipt

În 1894, minerii ruși au descoperit un obiect neobișnuit de lemn la est de Munții Ural, în Shigir. Statueta înaltă de cinci metri este de două ori mai veche decât piramidele din Giza, potrivit unei cercetări recente.

Studiul publicat în revista „Antiquity” aduce informații noi despre vechimea și rolul acesteia. Cercetătorii spun că sculptura ciudată este plină de linii în zig-zag și că are gravate opt fețe umane.

Studiile anterioare susțineau că statueta a fost făcută cu 9.500 de ani în urmă, dar noile analize arată că aceasta este mult mai veche de atât. Cercetătorii spun că statueta ar avea 11.000 de ani vechime, iar asta o face una dintre cele mai vechi sculpturi antropomorfe din lume.

Sculptura este cunoscută sub numele de Idolul Shigir și este expusă la Sverdlovsk Regional Museum. De asemenea, aceasta este de două ori mai veche decât faimoasele piramide din Egipt și a rezistat remarcabil de bine.  Cu toate acestea, câteva bucăți din ea au fost pierdute, iar acum are aproximativ trei metri.

Potrivit cele mai recente analize, a fost făcută dintr-un singur tip de arbore, iar artiștii antici au utilizat diferite dălți de cel puțin trei dimensiuni pentru a crea modelele caracteristice. Cercetătorii spun că zig-zag-urile de pe corp au legătură cu vechile credințe.

În plus, pe lângă capul sculptat deasupra statuii, regăsim și alte câteva fețe. Cercetătorii spun că fiecare față este unică. Cu toate că sculptura este realizată din mai multe bucăți distincte, oamenii de știință spun că lemnul provine din același copac.

Trunchiul copacului a fost împărțit în două jumătăți, după care o bucată mai lungă a fost tăiată pentru a crea corpul sculpturii. „Inelele arborelui sunt vizibile pe diferite fragmente ale corpului, ceea ce confirmă că toate bucățile aparțin aceluiași trunchi”, au mai precizat cercetătorii.