Rusia ar putea recurge la cel mai urât atac: tăierea accesului la net
Rusia ar putea distruge cablurile submarine de internet, pentru a crea probleme adversarilor politici, economici și militari.
O bună parte din traficul comunicațiilor internaționale (95%) este transmis prin cabluri submarine cu fibră optică. Ele sunt vitale pentru conexiunea intercontinentală la internet, iar deteriorarea lor ar putea afecta viețile a milioane de oameni de pe planetă. Reprezentanți NATO sunt cu atât mai alarmați cu cât intuiesc că rușii s-ar putea folosi de diferite subterfugii pentru a produce haos în anumite state.
Din acest motiv, Statele Unite ale Americii și aliații săi se tem că rușii pot duce războiul informațional la un cu totul alt nivel…unul submarin. Numeroase nave rusești dau târcoale în zonele subacvatice unde se află cablurile de comunicații și nu întotdeauna au intenții bune. „Am observat o activitate intensă a marinei ruse, în special segmetnul subamrin, care n-a mai fost la asemenea proporții, din anii 1980”, spune Curtis Scaparrotti, comandantul suprem al forțelor NATO în Europa.
Tăierea sau deteriorarea acestor cabluri ar putea arunca lumea în haos. Fără cablurile de fibră optică din adâncuri, o bancă din Asia, de exemplu, n-ar mai putea să trimită bani în Arabia Saudită, pentru a plăti țițeiul cumpărat. Sau militarii americani ar avea probleme de comunicare în timp ce luptă cu extremiștii în Afganistan sau oriunde în Orientul Mijlociu. Dezafectarea cablurilor îi afectează și pe civili. Un student din Europa, de exemplu, n-ar mai putea să țină legătura pe Skype cu părinții săi din Statele Unite.
Ce impact ar avea un atac asupra cablurilor de net
Cablurile de fibră optică subacvatice care transmit informațiile sunt doar cu puțin mai mari decât un furtun de grădină, așa că sunt foarte ușor de deteriorat în adâncime, cu un submersibil sau cu scafandri. Legătura dintre continente se realizează prin aproape un milion de kilometri de astfel de cabluri, suficient de lungi cât să înconjoare Pământul de aproape 25 de ori.
Nu doar statele și cetățenii ar fi afectați de distrugerea cablurilor, ci și giganți economici precum Google sau Microsoft, care dețin o bună parte din aceste fibre optice, scrie Business Insider.
Însă Rusia „își face temele și, în cazul unei crize sau a unui conflict militar, ar putea să ne facă probleme de felul acesta”, a declarat Michael Kofman, expert de la organizația CNA Corp, specializat pe studiul armatei ruse.
Marea nu vine, însă, pe cale militară directă, ci de la Directoratul rusesc de Cercetare Marină. Această instituție se ascunde în spatele activității științifice neutre și a misiunilor de salvare pentru a înteprinde subtil ordinele de la Kremlin.
Nava rusească aparent de cercetări submarine, Yantar, este, de fapt, una dintre cele mai avansate nave de spionaj din flota Rusiei. Nici măcar aspectul ei exterior nu aduce cu a unui vas de cercetare.