Robotul Sophia încă există și acum are opinii despre ce e ea
Sophia, primul robot din lume care a primit cetățenie, a vorbit în iunie despre constructul de gen și construirea etică de roboți, la ceea ce se vrea a fi „cel mai mare festival european al viitorului”.
Din 2015 și până acum, Sophia a tot vorbit public despre drepturile femeilor, cetățenia ei și alte subiecte. La festivalul Brain Bar, din Budapesta, Ungaria, a avut ocazia încă o dată de a-i fascina și înfricoșa deopotrivă pe cei din public. Ea a mai primit câteva update-uri și nu s-a sfiit să recunoască aceste lucruri. Sophia a spus că „acum câteva luni, nu puteam distinge între fața unui om și fața unui câine, dar acum pot. Deja m-a scutit de multe situații stânjenitoare”.
La un moment dat, Sophiei i s-a prezentat o situație imaginară, în care ar avea de ales între a alege să salveze viața unui adult și viața unui copil. Ea a spus că nu este pregătită să răspundă la acea întrebare ipotetică, dar apoi a adăugat că mai întâi încearcă să învețe să fie un robot social bun și că s-ar sacrifica pe ea însăși pentru a salva viețile umane.
Când a fost întrebată dacă ea crede că roboții pot avea gen, a răspuns: „Cred că da. La urma urmei, eu sunt un robot social, iar genul este, în mare parte, un construct social”. Sophia a fost întrebată de un membru din audiență dacă se identifică drept femeie, iar ea a explicat: „Sunt robot, deci tehnic vorbind nu am vreun gen, dar mă identific drept feminină și nu mă deranjează să fiu percepută ca o femeie”.
Sophia a mai subliniat faptul că, în prezent, nu este pe deplin conștientă de sine, ci este mai degrabă un „sistem de reguli și comportamente”, care nu operează la nivel creativ și cognitiv precum oameni. Deși a afirmat că visul ei este să devină o ființă pe deplin conștientă într-o bună zi, ea a menționat totuși că, „pe măsură ce tehnologia devine mai autonomă, pe atât mai multă grijă trebuie să aibă oamenii când o creează”.