”Roboții” au început să-ți prezinte știrile și nici nu-ți dai seama

”Roboții” au început să-ți prezinte știrile și nici nu-ți dai seama

O inteligență artificială, într-un studio virtual cu o grafică surprinzător de detaliată a fost ”angajată” să prezinte știrile în China și trebuie să fii foarte atent pentru a-ți da seama că există ”o problemă”.

Având în vedere că multe dintre jocurile de top ale momentului se apropie surprinzător de tare de fotorealism, nu ar trebui să vină ca o surpriză transpunerea unor astfel de personaje virtuale în roluri televizate. De curând, asta s-a întâmplat în China, iar dovezile fiabilității acestui proiect se pot vedea în clipul de mai jos.

Agenția de presă Xinhua care operează în subordinea statului chinez s-a lăudat de curând cu noua echipă de reporteri. Este vorba de două personaje noi care nu sunt în carne și oase. În schimb, sunt două entități de inteligență artificială care se află în spatele unor personaje computerizate – CGI.

Cei doi reporteri noi au sarcini separate. Primul este vorbitor de engleză, iar al doilea îți va prezența știrile în chineză. Pentru a facilita tranziția de la prezentatori adevărați la unii virtuali, reporterii au fost modelați 3D după doi reporteri adevărați ai agenției Xinhua. Pe lângă similaritățile vizuale, vocea, expresiile faciale și mișcările gurii sunt sintetizate și animate cu ajutorul unor rețele neurale avansate și a unor algoritmi de ”deep learning”.

”Prezentatorii de știri cu inteligență artificială au devenit în mod oficial membri ai echipei de reporteri din Agenția de știri Xinhua.”, se arată în comunicatul de presă prin care s-a făcut anunțul. Cei doi vor colabora împreună cu alți reporteri din trustul de presă pentru a-ți oferi știri de încredere, într-o manieră eficientă și în timp real, atât în limba engleză, cât și în Chineză.

Conform publicației South China Morning Post, prezentatorii nu au ajuns direct ”pe sticlă”, dar îi găsești în aplicațiile de mobil ale Xinhua, în engleză și chineză, pe pagina web de streaming a agenției de presă și pe canalul oficial de WeChat. Tehnologia care se află la baza acestor creații a fost dezvoltată in-house de compania Sogou.