30 iul. 2018 | 11:11

Inteligența artificială îți spune ce fel de persoană ești prin scanarea ochilor

ACTUALITATE
Inteligența artificială îți spune ce fel de persoană ești prin scanarea ochilor

Ochii, fereastra sufletului? O astfel de interpretare nu va rămâne doar în apanajul oamenilor, iar în viitor și roboți ar putea să-și dea seama ce fel de persoană ești. Inteligența artificială ar putea prezice care este tipul tău de personalitate prin simpla scanare a ochilor tăi.

Algoritmi de machine learning demonstrează legătura dintre mișcările ochilor cu patru din cele cinci mari caracteristici ale personalității umane. Cercetători de la Universitatea South Australia și Universitatea Stuttgart au monitorizat mișcările ochilor a 42 de subiecți umani care erau supuși unui chestionar.

Dintre cele cinci mari caracteristici ale personalității umane (asertivitate, agreabilitate, emoționalitatea, inteligența și faptul de a fi de încredere) inteligența artificială a reușit să idetifice corect patru (agreabilitate, asertivitatea, emotionalitatea și inteligența.

O trăsătură este o caracteristică psihologică, comportamentală sau fizică consistentă a unei persoane. Dacă evaluezi o persoană după o varietate de trăsături, marcând „prezent” sau „absent” pe o listă de trăsături sau, poate, acordându-i un scor de la 1 (abia prezent) la 5 (evident prezent), atunci obții un profil de personalitate.

Potrivit acestui studiu, este pentru prima dată când mișcările ochilor au fost folosite pentru a identificare aceste trăsături, lucru interesant în sine, dar, scopul final este să îmbunătățească relațiile dintre om și mașină în viitor, potrivit lui Tobias Loetscher de la Universitatea South Australia.

„Oamenii caută tot timpul servicii personalizate. Totuși, roboții din prezent nu detectează sentimentele oamenilor și nu se pot adapta în funcție de ele”, a spus Loetscher. „Acestă cercetare prezintă oportunitatea de a dezvolta roboți și computere care să fie mai bune la interpretarea semnalelor umane”, a explicat el.

Asta ar putea fi un lucru bun atunci când vei începe să lucrezi mai aproape cu roboții și computerele care te pot înțelege. Totuși, este puțin ciudat ca un computer să-și poată da seama ce fel de persoană ești privindu-te în ochi.

Bun. Deci în viitor, înainte să fim uciși de roboți aceștia ne vor și judeca înainte.