Roboții subacvatici au descoperit cea mai mare zonă moartă din lume
Roboții subacvatici au dezvăluit un lucru pe care cercetătorii îl bănuiau, dar nu putea acționa. Cea mai mare zonă moartă din lume este de dimensiunea Scoției.
Cercetătorii care explorează adâncurile din largul coastei Oman au descoperit că cea mai mare zonă moartă din lume, care acoperă o zonă mai mare decât suprafața Scoției. Amploarea zonei, care este în creștere, este determinată de mai mulți factori, inclusiv de schimbările climatice.
„Desigur, toți peștii, plantele marine și alte animale au nevoie de oxigen, ca să poată supraviețui acolo. Este o problemă reală de mediu, cu consecințe directe și pentru oamenii care se bazează pe oceane pentru alimente și forță de muncă”, spune Bastien Queste, cel care a condus cercetarea publicată în Geophysical Research Letter.
Cercetătorii știu de ceva timp că în Golful Oman există o zonă moartă, însă studierea în detaliu a acestei zone a fost mult timp amânată. Instabilitatea geopolitică, dar și pirateria crescută în regiune au împiedicat navele de cercetare să efectueze orice activitate în Golf în ultimii 50 de ani.
Asta i-a determinat pe oamenii de știință de la University of East Anglia și Oman Sultan Qaboos University să creeze roboți subacvatici, cunoscuți sub numele de Seagliders, care să colecteze astfel de date. Roboții au fost trimiși să supravegheze regiunea la 1000 de metri adâncime, pentru o perioadă de opt luni. Acești roboți au trimis datele prin satelit.
Acest lucru le-a permis cercetătorilor să construiască o imagine detaliată a nivelului de oxigen, dar și a curenților subacvatici care distribuie oxigen în jur. Astfel, s-a constat că zona moartă se află la o adâncime între 200 și 800 de metri. Suprafața este enormă, mult mai mare decât se credea.
În prezent, este comparabilă cu mărimea Scoției, făcându-o cea mai groasă zonă moartă din lume. În plus, ea nu se oprește aici. Este în continuă creștere. Acest fapt nu afectează doar animalele și plantele care cresc acolo. Zona moartă afectează și modul în care alte substanțe nutritive vitale circulă prin oceane.
De exemplu, cercetătorii au notat că atunci când oxigenul este absent, are impact și asupra modului în care azotul circulă prin apă. Acest lucru are un efect negativ asupra plantelor, dar poate duce și la producerea de oxid de azot, care este de aproximativ 300 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon.