Planul nebun al japonezilor: oraș pe Lună cu roboți autonomi
Japonezii vor să construiască un oraș pe Lună cu ajutorul unor roboți, dar planul e mai complex și mai greu de realizat decât pare. Chiar și așa, se investesc sume imense de bani pentru realizarea unei utopii.
Pe 11 martie 2011, laboratorul lui Kazuya Yoshida, de la Universitatea Tohoku, din Japnia, a fost distrus de un cutremur devastator de 9 grade pe scara Richter. Acesta adăpostea prototipul unui vehicul robot care a fost parte a unui plan măreț și foarte îndrăzneț de a construi un oraș pe Lună.
Robotul a fost un competitor serios pentru vehiculul Google Lunar X Prize, cu același scop, și a scăpat teafăr din seismul devastator. Robotul a fost apoi recuperat de John Walkier, un inginer de căi ferate canadian, care a lucrat în laboratorul lui Yoshida.
În prezent, roboțelul a evoluat într-unul pregătit de zborul în pațiu și face parte dintr-un program spațial complex, numit ispace, care a fost finanțat inițial cu nu mai puțin de 90 de milioane de dolari. Este cel mai costisitor startup spațial din istorie.
O astfel de investiție spune multe despre oamenii care se implică în așa ceva. Scopul principal este de a trimite pe Lună roboți, care să ajute la punerea bazelor unei așezări lunare. În acest fel, cred investitorii, Pământul și Luna ar putea acționa ca un singur sistem, capabil să ridice civilizația umană la un nivel superior.
În Japonia, aceste startup-uri care au obiective spațiale futuriste sunt foarte populare și nu puțini sunt afaceriștii bogați dispuși să investească grămezi uriașe de bani.
Robotul ispace este momentan un vehicul de nici patru kilograme, care seamănă mai degrabă cu un gândac mecanic. Are un rezervor micuț, o carcasă din fibră de carbon, roți și patru camere video capabile să înregistreze pe o rază de 360 de grade.
Cei implicați în proiectul ispace speră ca în viitor, când călătoria în spațiu va fi precum o călătorie aeriană obișnuită, oamenii să aibă curajul să-și pună uneltele în aceste vehicule-robot și să le folosească pentru a coloniza Luna. Ispace are în vedere construirea așa-numitei Moon Valley, o așezare selenară, unde oamenii ar putea trăi fericiți, îmbrăcați în costume de astronauți.
Da, pare o utopie, dar când ești un japonez foarte bogat și nu ști ce să faci cu banii, îți permiți să ai astfel de vise.