Robotul care o să te verifice la vamă: ce țări trec la sistemul revoluționar

Robotul care o să te verifice la vamă: ce țări trec la sistemul revoluționar

Procesul de control de care te lovești la vamă este deja unul obositor și pe alocuri enervant. Unele frontiere din Uniunea Europeană vor să-l ducă la un alt nivel, care, teoretic, ar trebui să grăbească lucrurile.

Câteva țări din Uniunea Europeană vor să implice roboții în procesul de control. Acestea instalează un sistem de inteligență artificială, numit iBorderCtrl, care va avea scopul de a accelera procesul de verificare a călătorilor, dar și să detecteze dacă aceștia mint.

Un astfel de sistem va fi instalat în patru puncte de frontieră din Ungaria, Grecia și Letonia, pentru o perioadă determinată de șase luni. Călătorii vor trebui să-și încarce pașaportul, viza și dovada plății taxelor, iar apoi vor răspunde la întrebările adresate de robot la o cameră web.

Sistemul va analiza microexpresiile călătorului pentru a vedea dacă acesta minte. Rezultatele vor fi semnalate ca riscuri scăzute sau ridicate. Oamenii vor răspunde la întrebări de genul „Ce se află în valiza dumneavoastră?” și „Dacă deschideți valiza și îmi arătați ce este în interior, lucrurile vor confirma că răspunsurile dumneavoastră erau adevărate?”.

Cei care vor trece cu bine testul vor primi un cod QR care le va permite să treacă de vamă. Dacă există suspiciuni, datele lor biometrice vor fi prezentate unui agent uman care va evalua cazul.

„Noi folosim metode existente dovedite, dar și unele noi pentru a-i ajuta pe agenții de frontieră să sporească eficiența și acuratețea controalelor”, a declarat George Boultadakis, coordonatorul proiectului.

Bineînțeles, există suspiciuni în legătură cu acuratețea acestui sistem. iBorderCtrl este încă în faza incipientă, dar un membru al echipei a declarat pentru New Scientist că testele timpurii au avut o rată de succes de 76%, care ar putea fi ridicată la 85%.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Mashable