10 sept. 2018 | 15:14

Robotul copil care o vrea pe mama lui îți arată că tehnologia nu are limite

ACTUALITATE
Robotul copil care o vrea pe mama lui îți arată că tehnologia nu are limite

Robotul HAL este unul din cele mai noi creații menite să ajute în exercițiile de practică medicală – arată precum un băiețel de cinci ani, are puls, răspunde la anumite întrebări, urmărește un deget cu ochii, poate sângera și poate să aibă convulsii.

HAL a fost construit de Gaumard Scientific, compania care a produs primul schelet sintetic pentru facultățile de medicină. Creațiile Gaumard Scientific au evoluat mult de atunci, până în punctul în care avem un robot copil care poate simula o suită de probleme medicale, să plângă și să o strige pe mama sa. Poate imita mai multe stări – letargie, furie, uimire, anxietate și starea când pune multe întrebări

Scopul acestui robot este să îi ajute pe studenți să învețe mai ușor partea practică a tratării copiilor, fără să fie nevoie de voluntari umani. Pe lângă cele enumerate mai sus, HAL poate să facă stop cardiac sau să intre în șoc anafilactic, iar studenții îi pot măsura nivelul de zahăr și oxigen din sânge.

Mai mult, pupilele acestuia se dilată dacă îndrepți o lumină în ochii lui. În anumite situații, poate fi conectat la aparatura de spital și să i se aplice șocuri printr-un defribilator.

Robotul HAL este suficient de realist încât să îi ajute pe studenții medicali cu practica, dar nu suficient de realist încât aceștia să fie traumatizați dacă sunt nevoiți să taie gâtul robotului cu chip de copil pentru a-i insera un tub pe trahee.

Pe lângă HAL, cei de la Gamard Scientifi au creat și un robot terifiant de realist care îi pregătește pe studenți cu privire la procesul de naștere. În prezent, există puțini roboți medicali. Aceștia sunt foarte diferiți de manechinele folosite de decenii întregi de experții medicali. „Am văzut multe asistente spunând «Wow, se mișcă!»”, a spus Marc Berg, director medical la Revive Initiative for Resuscitation Excellence at Stanford. „Cred că este la fel ca și cu ideea că dacă ai condus o mașină 20 de ani și îți iei una nou-nouță apoi, ești destul de uimit inițial”.